preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Korisni linkovi


Vijesti

„POVIJEST JE UČITELJICA ŽIVOTA“

Ove su se školske godine učenici 4.b. i 3.b razreda te njihove nastavnice Neda Andrić, Ivana Gašpar, Marija Barbir i knjižničarka uključili u međunarodni projekt Irske zaklade za obrazovanje o holokaustu pod nazivom Projekt "Šafran" (The Crocus project). Nastao je na poticaj Europske unije pod programom  “Europe for citizens“. Projektom će se učenici upoznati s pojmom holokausta, učit će o važnosti tolerancije i poštivanja različitosti te o opasnostima koje nose predrasude, rasizam i diskriminacija. Aktivnosti smo započeli sadnjom lukovica žutih šafrana u znak sjećanja na milijun i pol židovske djece i tisuće druge djece koja su umrla u holokaustu. 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 29. 11. 2021. 12:08

POREČ - DRŽAVNO NATJECANJE U KROSU!

Učenici, Frane Gašpar, Antonio Radonić, Šime Erceg i Neven Mihaljević sudjelovali su na državnom natjecanju u krosu.  U izuzetno teškim uvjetima, po kišnom i vjetrovitom vremenu, ostvarili su hvalevrijedan rezultat osvojivši 14. mjesto u konkurenciji 23 škole. Jedno veliko iskustvo za sve i veliki poticaj za daljnji napredak i razvoj. Državno prvenstvo se održalo u Poreču. Čestitke  učenicima i njihovom voditelju Ivanu Klaričiću, prof.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 29. 11. 2021. 08:49

ODRŽANO NATJECANJE MLADIH U PREVOĐENJU JUVENES TRANSLATORES

Tri učenika 3. a razreda, Marija Tolić, Anica Grljušić i Martin Pažin, danas su sudjelovali u međunarodnom natjecanju mladih u prevođenju Juvenes Translatores. S ozbiljnošću i predanošću pristupili su prevođenju zadanog teksta o klimatskom summitu u Glasgowu održanom ove godine. U svome radu motivirani su podrškom svoje mentorice Nikoline Šalinović Pivac koja je s njima odradila online pripreme.Želeći promicati i usavršavati učenje jezika i prevođenje vodili su se pitanjem koje svaki prevoditelj treba postaviti: „Kako da prenesem poruku?“ naime, dobar prijevod trebao bi na čitatelja imati jednak učinak kao i izvorni tekst. Rezultati natjecanja bit će početkom veljače. Želimo im puno uspjeha.

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 26. 11. 2021. 08:37

ZASADI STABLO, NE BUDI PANJ! – STUDENI 2021.

Svjesni potrebe za djelovanjem u utrci s klimatskim promjenama te u nastojanju da potvrdimo društvenu i ekološku odgovornost naš ravnatelj, učenici i djelatnici škole, nositelji Erasmus + projekta “Sustainable green energy at school education”, pridružili su se ove subote nacionalnoj ekoakciji “Zasadi stablo, ne budi panj!”. S veseljem smo u okolišu škole zasadili raznoliku vegetaciju, ružmarin, lavandu, šipak i dud (murvac). Na ovaj način smo željeli poslati poruku da jedino zajedničkim djelovanjem možemo graditi ekološki osvještenu užu i širu zajednicu, zajednicu u kojoj će i djeca i odrasli živjeti, rasti i raditi u zelenom i zdravom okruženju.

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 22. 11. 2021. 10:09

DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE DOMOVINSKOG RATA I DAN SJEĆANJA NA ŽRTVU VUKOVARA I ŠKABRNJE

Ravnatelj, učenici i djelatnici škole sudjelovali su u tihom mimohodu ulicama grada Vrgorca do Vukovarske ulice. Zapalili su svijeće i molili se za duše poginulih. Učenici su tijekom tjedna na satu razrednika, vjeronauka i povijesti (3. B, 2. A, 2. B, 1. B. i 1. C) gledali dokumentarne filmove - Vukovar 1991. i Od toga dana. Naši maturanti, učenici 4.a, su na satu povijesti s profesoricom Nedom Andrić izradili plakat i PPT povodom Dana sjećanja.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 22. 11. 2021. 10:00

VIRTUAL CONNECTION AROUND THE WORLD PROJECT

Povezivanje putem virtualnih platformi prilika je za učenike diljem svijeta da razgovaraju i razmjenjuju iskustva. Učenici Matijas Bebek, 2.a, Mila Fofić, 4.a i Božena Govorko, 1.a putem videokonferencije upoznali su učenike iz Portugala u međunarodnom projektu „Virtual Connection around the World Project“. Moderatorice online susreta bile su knjižničarka Milena Rakić i pedagoginja Matea Mihaljević Jurković. U ugodnom razgovoru i online druženju saznali smo puno o kulturi Portugala. Razgovarali smo o knjigama, čitanju, predstavili naše najdraže knjige, preporučili djela koja vrijedi pročitati. Predstavili smo i dva hrvatska autora, Tina Ujevića i Ivanu Brlić-Mažuranić. 

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 22. 11. 2021. 09:48

ŽUPANIJSKO NATJECANJE U KROSU

Na županijskom natjecanju u krosu  ekipu naše škole predstavljala su četiri učenika s profesorom Ivanom Klaričićem. Natjecanje se održalo u Omišu. Učenici su ekipno ostvarili odlično  drugo mjesto koje vodi na državnu završnicu. Tri učenika od četiri ostvaruju plasman za bodove na način da 1. mjesto nosi jedan bod, 2. mjesto dva boda itd. Cilj je imati što manje bodova. 2.mjesto osvojio je Frane Gašpar, Antonio Radonić 3. mjesto, Šime Erceg 11. mjesto te Neven Mihaljević 15. mjesto. Bravo momci! Veliko hvala i kolegi Anti Vukojeviću, koji predaje svim učenicima i čije je potencijale prepoznao.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 17. 11. 2021. 09:08

DAN ŠKOLE!

IZABRANI NAJBOLJI LIKOVNI RADOVI

Povodom Dana škole ravnatelj Drago Mihaljević uručio je priznanja i nagrade učenicima za najbolje likovne radove pristigle na školski likovni natječaj „Ilustriraj naslovnicu svoje omiljene knjige“ . Prosudbeno povjerenstvo u sastavu Ivana Glibota Pandžić, prof.povijesti umjetnosti, Zdravko Musulin, prof.matematike i Matea Mihaljević Jurković, pedagoginja donijelo je odluku kojom prvo mjesto pripada Milanu Jakičeviću, 4.a za ilustriranu naslovnicu knjige The Japanese wife (Kunal Basu), 2. mjesto pripalo je Matei Maršić, 3.b za naslovnicu knjige Harry Potter i zatočenik Azkabana (J.K.Rowling). Treće mjesto osvojila je Josipa Bilić, 2.b za ilustriranu naslovnicu knjige The taking of Jake Livingston (Rayan Douglass). Zahvaljujemo svim učenicima koji su sudjelovali. Čestitke nagrađenim učenicima.

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 12. 11. 2021. 20:12

DAN ŠKOLE!

Svake godine na obljetnicu smrti našeg velikog pjesnika Tina Ujevića obilježavamo Dan škole. Dragi učenici i djelatnici škole, svojim marljivim radom i zalaganjem dajete veliki doprinos razvoju škole. Time postajete čvrst temelj naše budućnosti. Stoga, svim učenicima i djelatnicima škole želimo puno zdravlja, uspjeha i kreativnosti u budućem radu.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 12. 11. 2021. 08:23

„DVIJE JUDITE – MARULOVA I GAVRANOVA"

Ovogodišnjem obilježavanju Mjeseca hrvatske knjige pridružila se profesorica Leila Erceg s učenicima 2.a razreda. Na izbornoj nastavi iz Hrvatskog jezika odradili su radionicu i kviz znanja “Dvije Judite”. Motivirani činjenicom da je 2021. godina proglašena Godinom čitanja, ali i Godinom Marka Marulića, istraživali su i uspoređivali sličnosti i razlike, formu, stil i likove Marulićeve i Gavranove Judite. Jesu li i koliko su slične dvije interpretacije iste biblijske žene nastale s vremenskim razmakom od petsto godina, što povezuje humanizam i postmodernu kao razdoblja u kojima su djela nastala, kakvu je transformaciju doživio lik Holoferna koji se iz okrutnog vojskovođe Marulićeva spjeva pretvara u inteligentnog i nježnog muškarca u Gavranovu romanu, učenici su otkrivali u radionici. Kreativno su se izrazili u digitalnom alatu Stop Motion tehnikom stop animacije. Rad možete pogledati na našoj facebook stranici.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 11. 11. 2021. 14:20

ONLINE S KNJIŽEVNIKOM IVANOM GRLJUŠIĆEM

U Mjesecu hrvatske knjige o knjizi i čitanju članovi školskog Čitateljskog kluba “Između korica” razgovarali su s zavičajnim književnikom Ivanom Grljušićem. Zbog epidemiološke situacije razgovor se vodio putem videokonferencije. Učenike je zanimalo gdje pronalazi inspiraciju, sjeća li se svog prvog napisanog djela, što bi poručio mladima o važnosti čitanja, koja je njegova najdraža knjiga itd. Tijekom druženja učenici su čitali i dijelove izabranih priča (“Tri sunca”, “Afroditin osmijeh”…). Moderatorice  videokonferencije su bile Palma Tolić, prof. hrv. jezika i Milena Rakić, knjižničarka. Zahvaljujemo našem pjesniku, pripovjedaču, romanopiscu, književnom i kazališnom kritičaru, jednom riječju samostalnom umjetniku, na ugodnom druženju i nadamo se novom susretu uživo.

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 11. 11. 2021. 07:30

ŠKOLSKI DEBATANTI NA ONLINE DEBATNOM TURNIRU NEWB OPEN

6. i 7. studenoga školski Debatni klub sudjelovao je na online debatnom turniru NEWB OPEN. Pod mentorstvom voditeljice Debatnog kluba Ivane Gašpar i ravnatelja Drage Mihaljevića debatni tim u sastavu Karla Pervan (2.A), Tara Jelavić (2.A) i Lara Pervan (2.A) sudjelovao je na ukupno  četiri debate. Debatantice su predstavile našu školu na najbolji mogući način pokazavši vještine argumentirane rasprave, timskog rada, tolerancije i suradnje. Učenice prvog razreda pratile su turnir kao promatrači i iskoristile su to za edukaciju i stjecanje timskog duha. Na ovom turniru kao debatni sudac sudjelovala je i naša bivša učenica i jedna od pokretačica Debatnog kluba Iva Šarić, te smo iznimno ponosni na njen uspjeh.

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 8. 11. 2021. 11:22

OBAVIJEST!

Stožer Civilne zaštite  Splitsko-dalmatinske županije na svojoj 7. sjednici (5. studenoga 2021. g.) donio je odluku  da se nastava od 8. studenoga 2021. provodi po Modelu A ( nastava u školi)  uz striktno pridržavanje svih Uputa za sprječavanje i suzbijanje epidemije bolesti COVID-19 koje je objavio HZJZ. Sve eventualne promjene modela ovise o procjeni daljnje epidemiološke situacije.  Svi učenici i djelatnici  obvezni su nositi zaštitne maske i pridržavati se svih ostalih epidemioloških mjera.

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 5. 11. 2021. 12:45

OBAVIJEST!

Jesenski praznici počinju u ponedjeljak 1. 11. 2021. Traju do srijede 3.11.2021.

S obzirom na trenutnu nepovoljnu epidemiološku situaciju povezanu s bolesti COVID-19 u Splitsko-dalmatinskoj županiji, Stožer civilne zaštite je na svojoj sjednici donio Zaključak da se organizira promjena modela nastave iz modela "A" u model "C" - nastava na daljinu u svim srednjim školama za dane 4. i 5. studenog 2021. na području Splitsko-dalmatinske županije.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 29. 10. 2021. 14:31

ANTROPOGENI (ČOVJEKOV) UTJECAJ NA PRIRODU

Sukladno hodogramu, aktivnosti Erasmus + projekta “Sustainable green energy at school education” se nastavljaju. Prvu u nizu edukacija o klimatskim promjenama i održivom razvoju, učenicima 3.a i 3.c, održao je prof. geografije Josip Bilić. Predavanjem je nastojao stvoriti predodžbu o njihovoj ulozi i objektivnim posljedicama neracionalnog ekološkog ponašanja te ih motivirati i potaknuti na ekološki prihvatljivo ponašanje. Zajedničkim djelovanjem svih sudionika u provođenju zaštite okoliša moguće je ostvariti postavljene ciljeve za što je potrebno puno edukacije, vremena i strpljenja.

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 29. 10. 2021. 07:31

ČITATELJSKI KLUB "IZMEĐU KORICA" / BOOK CLUB “BETWEEN THE COVERS"

U Godini čitanja i Mjesecu hrvatske knjige nastavili smo se hrvati s knjigom u našem ČITATELJSKOM KLUBU "IZMEĐU KORICA/BOOK CLUB “BETWEEN THE COVERS". Čitanje je potreba i navika koja bi se trebala formirati u najranijoj dobi čovjeka. Toga su svjesni i naši profesori i učenici, pa su se danas okupili u školskoj knjižnici i razgovarali o knjizi W. Goldinga “Gospodar muha”. Učenica Anica Grljušić (3. A) izvrsnim izlaganjem na engleskom jeziku, članove kluba upoznala je sa značajnim temama i porukama knjige, ali pritom vješto ne otkrivajući detalje. Na taj način je potaknula druge na čitanje. Zato se uključi i budi dio našega kluba, povećaj interes i ljubav prema čitanju.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 28. 10. 2021. 11:17

POEZIJOM OTKRIVAJMO SVIJET LJEPOTE U SEBI I OKO SEBE

Zahvaljujući Centru za kulturu i baštinu grada Vrgorca, a povodom Mjeseca hrvatske knjige, u goste nam je došla  profesorica i pjesnikinja Evelina Rudan, ovogodišnja dobitnica nagrade Tin Ujević za pjesničku zbirku "Smiljko i ja si mahnemo". Nismo mogli poželjeti boljeg i ljepšeg gosta, jer sveučilišna profesorica Evelina kao da je i sama pjesma. Pjesma koja govori o ljubaznosti, jednostavnosti i skromnosti čovjeka. Kada se sve to spoji s njenom ljubavi prema poeziji onda rezultat radionice „Suvremena poezija“, koju je održala za učenike 3.b i 4.a. razreda, nije mogao nikoga ostaviti ravnodušnim.

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 26. 10. 2021. 08:38

BERBA MASLINA U ŠKOLSKOM VRTU

Jesen je godišnje doba kada se beru razni plodovi. Među njima i masline. Naše školske masline i ove godine nisu ostale neobrane, kao u poznatoj pjesmi. Zajedničkom akcijom, u sklopu Erasmus + projekta “Sustainable green energy at school education”, vrijedni učenici 1.c, 3.c i 3.d razreda te njihovi nastavnici pobrali su ih u kratkom roku. Uživajući na svježem zraku spojili smo ugodno s korisnim. Dobiveno maslinovo ulje koristit će se za pripremu hrane u kuhinji.

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 21. 10. 2021. 17:46

DANI KRUHA 14. 10. 2021.

Kako bismo osvijestili važnost hrane, cijenili ljude koji teško rade da bi proizveli hranu i kruh, ukazali na činjenicu da mnogi nemaju dovoljno te poučili djecu kako se rade proizvodi od brašna nastavnici Dragica Kraljević, Ivana Čotić i Milan Serdar su s učenicima 3.c i 3.d u školskoj kuhinji za Dan kruha pripremili razne krušne proizvode.

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 18. 10. 2021. 08:35

MJESEC HRVATSKE KNJIGE 15.10. – 15.11.

Mjesec hrvatske knjige ove godine održava se u okviru Godine čitanja, koja je proglašena na prijedlog Ministarstva kulture i medija s ciljem dodatne promocije knjige i čitanja. Odlučeno je da se u fokus ovogodišnje manifestacije stave hrvatski autori odnosno hrvatska knjiga, pa tema glasi Hrvatski autori u Godini čitanja, a moto Ajmo hrvati se s knjigom! Školski program obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige pogledajte u OPŠIRNIJE.

ŽELIŠ ZNATI! ŽELIŠ OSJEĆATI! ČITAJ!

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 15. 10. 2021. 12:44

DANI ERASMUSA 2021.

Ove školske godine prvi put pridružili smo se međunarodnom obilježavanju Dana Erasmusa (Erasmus Days), godišnjoj proslavi programa Erasmus+, najvećeg programa Europske unije namijenjenog obrazovanju, osposobljavanju, mladima i sportu. Ravnatelj Drago Mihaljević u uvodnoj riječi pozdravio je prisutne djelatnike, učenike, predstavnike Grada, Centra za kulturu i baštinu, TZ Vrgorac, Crvenog križa, Gradske čistoće i Osnovne škole Vrgorac. 

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 15. 10. 2021. 08:05

DAN HRVATSKOG SABORA

Učenici 4. gimnazije su sa svojim nastavnicima Nedom Andrić, prof. povijesti i Josipom Bilićem, prof. geografije obilježili Dan Hrvatskog sabora. Putem prigodnog  plakata  prezentirali  su najvažnije činjenice o Hrvatskom saboru te   su  pripremili  simultanu sjednicu na temu državne mature. Inače, u Hrvatskoj se 8. listopada obilježava kao spomendan - Dan Hrvatskoga sabora u sjećanje na dan kada je Sabor Republike Hrvatske 1991. godine jednoglasno donio Odluku o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske s bivšom državom.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 11. 10. 2021. 08:04

SVJETSKI DAN UČITELJA 5.10.

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 5. 10. 2021. 12:18

OSNOVAN ČITATELJSKI KLUB "IZMEĐU KORICA"/BOOK CLUB "BETWEEN THE COVERS"

Među mladima je važno aktivno promicati i poticati čitanje, a osobito ove godine kada je 2021. godinu Vlada Republike Hrvatske proglasila Godinom čitanja. U školskoj knjižnici tako  su se okupili ljubitelji čitanja kako bi pokrenuli Čitateljski klub „Između korica“. Učenici će čitati na hrvatskom i engleskom jeziku, sastajati se u školskoj knjižnici, raspravljati o pročitanoj knjizi te iznositi svoja mišljenja itd. Voditelji/moderatori našeg čitateljskog kluba su Palma Tolić, prof. hrvatskog jezika, Igor Jovanović, prof. engleskog jezika  te knjižničarka.

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 29. 9. 2021. 10:25

ŠKOLSKI VOLONTERI - AKTIVNOSTI NA OTVORENOM

Epidemiološka situacija zadnjih godina spriječila je naše školske volontere u aktivnostima. Željni druženja i održavanja volonterskog duha rado smo se odazvali Turističkoj zajednici grada Vrgorca povodom sportsko-obiteljskog događaja „Give me 5!“ održanog 25. rujna 2021. godine na ulicama grada Vrgorca. Aktivnost je organizirana povodom Europskog tjedna sporta. Raspoređene na punktovima grada, učenice 1.A, 1.B i 3.A ( Lara Granić, Ana Vukojević, Petra Musulin, Gabi Bunoza, Ana Radonić, Gabrijela Jurič, Željana Maršić, Anica Grljušić, Neda Grljušić, Petra Matković, Patricija Šalinović, Marija Tolić i Darija Vukušić) uz pratnju prof. Nikoline, Ivane i Milene, dale su i svoj doprinos kako bi događaj protekao kako je i zamišljen. 

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 27. 9. 2021. 17:21

ERASMUS + PROJEKT O ODRŽIVOM RAZVOJU NAŠIH PROFESORICA NIKOLINE I NINE PRIHVAĆEN OD AGENCIJE ZA MOBILNOST I PROGRAME EU

Ljudi su jako dobri kad je riječ o uništavanju, ali, nažalost, ne tako savjesni i brzi kada je riječ o obnavljanju uništenog. Okoliš i klima nisu pošteđeni, pretrpjeli su i još uvijek trpe posljedice čovjekova negativnog utjecaja. Jedno od mogućih rješenja svakako leži u održivosti i održivom razvoju. Održivi razvoj zadovoljava potrebe sadašnjih naraštaja bez ugrožavanja mogućnosti budućih naraštaja za zadovoljavanjem svojih potreba. Zasniva se na obnovljivim izvorima dobara. Upravo zbog toga su profesorice Nikolina Šalinović Pivac i Nina Komazin napisale projektni prijedlog za program Erasmus + ključna aktivnost 1 za područje odgoja i općeg obrazovanja naslovljen „Sustainable green energy at school development“. 

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 24. 9. 2021. 10:20

ZELENA ČISTKA

WORLD CLEANUP DAY 2021. – „Jedan dan. Jedan planet. Jedan cilj.“

Sve više smo svjedoci velikih ekoloških problema. Da ne želimo čekati i da već danas djelujemo, pokazali smo zajedničkim sudjelovanjem učenika 1.a, 1.b, 1.c, 2.c te 3.a razreda u najvećoj nacionalnoj kampanji zaštite okoliša – Zelena čistka 2021., uz podršku ravnatelja Drage Mihaljevića te profesora Nikoline Šalinović Pivac, Ivane Gašpar, Ivane Primorac, Ivana Opačka, Milana Serdara i Milene Rakić.

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 17. 9. 2021. 18:53

Obavijest o početku školske godine 2021.-2022.

Nastava za sve učenike počinje satom razrednika 6. rujna u 7:45. Svi ostali nastavni sati su skraćeni te nastava završava u 10:00. Autobusi s kolodvora polaze u 10:30.

  :: opširnije :: 


objavio: Ivan Opačak  datum: 5. 9. 2021. 16:34

UČENICIMA I DJELATNICIMA ŽELIMO USPJEŠNU NOVU ŠKOLSKU GODINU 2021./2022..

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 4. 9. 2021. 19:29

ODLAZAK U MIROVINU PROFESORA DUJE PETROVIĆA

Profesor strojarske skupine predmeta bio je omiljen među kolegama i učenicima ( smjer automehaničara). Pamtit ćemo njegovu dobronamjernost, staloženost, osmijeh i smisao za šalu. Želimo mu zdrave, vesele i dugovječne umirovljeničke dane!

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 30. 8. 2021. 10:47

OBAVIJEST!

Svi učenici  kojima trebaju potvrde  (ovjera obrazaca za dom, potvrde za sezonski rad itd.) molimo da se jave 19.7. u terminu 10,00  - 11,00 h.

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 15. 7. 2021. 13:01

OBAVIJEST!

Zbog godišnjeg odmora djelatnika molimo sve učenike kojima trebaju potvrde  (ovjera obrazaca za dom, potvrde za sezonski rad itd.) da se jave od 12. do 14. 7. u terminu  8,00  - 12,00 h.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 9. 7. 2021. 11:57

POPIS ODABRANIH UDŽBENIKA ZA ŠK.GOD.2021./2022. Vijest ima dokument u privitku

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 2. 7. 2021. 10:51

USPJEŠNI UČENICI I NJIHOVI MENTORI NA PRIJEMU KOD GRADONAČELNIKA VRGORCA

Povodom Dana Grada Vrgorca, 29. lipnja 2021. gradonačelnik Mile Herceg održao je tradicionalni prijem za uspješne učenike naše škole i njihove mentore. Gradonačelnik je u svom pozdravnom govoru izrazio zadovoljstvo postignutim učeničkim rezultatima. Uz želje da ih sljedeće godine bude i više, gradonačelnik je učenicima i mentorima uručio prigodne darove. Učenici koji su postigli izuzetno dobre rezultate na županijskim i državnim natjecanjima su: Nika Tolić (4. A), Petar Šalinović, Barbara Ujdur, Laura Mucić, Blago Vukšić (4. B), Duje Galić (3. A) i Lorena Raos (1. A). Na njih su izuzetno ponosni njihovi mentori: Antonia Galić, Slaven Tolić, Matea Mihaljević Jurković i Palma Tolić. Čestitamo svim učenicima na postignutom uspjehu kao i njihovim mentorima.

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 29. 6. 2021. 13:51

ŠKOLSKO NATJECANJE U ŠAHU

Ove godine pandemija je naše školske šahiste u aktivnostima malo usporila. Poboljšanjem epidemiološke situacije,  a uz pridržavanje svih mjera,  odlučili smo organizirati  mini školsko natjecanje u šahu.  Naši učenici, zaljubljenici u šah, pokazali su zavidno znanje, sposobnost logičkog i analitičkog  promišljanja. Nakon odigranih eliminacijskih krugova u finalu su svoje snage odmjerili Stipe Jelavić, 3.A i Martin Pažin, 2.A. U napetoj igri četvrte partije pobijedio je Stipe Jelavić. 

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 17. 6. 2021. 12:25

Upisi u 1. razred srednje škole 2021./2022. (Ljetni rok) Vijest ima dokument u privitku

Natječaju možete pristupit preko sljedeće poveznice: 
Upisi u 1. razred 2021./2022. (Ljetni rok)

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 11. 6. 2021. 09:02

DRAGO MIHALJEVIĆ, prof. – NOVI RAVNATELJ NAŠE SREDNJE ŠKOLE

Nakon odlaska u mirovinu dugogodišnjeg ravnatelja Josipa Gašpara jednoglasnom podrškom  zaposlenika škole te jednoglasnom odlukom Školskog odbora za novog ravnatelja izabran je Drago Mihaljević. (VIŠE U OPŠIRNIJE)

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 9. 6. 2021. 13:29

"ČOVJEKOV ODNOS PREMA PRIRODI"

Učenici 2.D razreda sa svojom nastavnicom predmeta   Tehnologija zanimanja, profesoricom  Nikolinom  Grbavac-Garac pravili su eko sapune, a sve u sklopu eTwinning projekta „Čovjekov odnos prema prirodi“. Glicerinsku bazu za izradu sapuna usitnili su na kocke. Otapali su je na temp. 60-70 °C. Kada se masa otopila i postala  potpuno tekuća dodali su prehrambene boje. Osim boja mogu se dodavati eterična i mirisna ulja.Ovaj sapun je 100% prirodan i  biorazgradiv. Učenici su proizvode podijelili djelatnicima škole. Bravo za ideju i naše učenike. Mislimo i djelujmo ekološki!

 

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 7. 6. 2021. 13:55

ODLAZAK U MIROVINU OMILJENOG RAVNATELJA

Posljednjih nekoliko godina u mirovinu smo otpratili puno dragih profesora. Teško je zamisliti našu školu bez ljudi čija smo lica svakodnevno susretali u zbornici, u razredu ili na hodnicima. Nakon 38 godina radnoga staža u školi, na prigodan način, oprostili smo se od našega dugogodišnjeg ravnatelja Josipa Gašpara koji je otišao u zasluženu mirovinu. Kao i svaki oproštaj od dragih ljudi, i ovaj je bio svečan, ali i emotivan. 

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 1. 6. 2021. 09:38

PROJEKT - „U SVIJETU LIKOVNIH UMJETNIKA“

Bez obzira u kojem vremenu se rodi i koliko godina ima, uvijek postoje razlozi da čovjek ostane bez riječi. Umjetnički talent naše samozatajne učenice Josipe Bilić (1. b)neosporno nas je sve u školi ostavio bez riječi. Potaknuta njenom sposobnošću likovnog izričaja, ali i željom da djeca istražuju, promišljaju te kroz ponuđene aktivnosti pronalaze inspiraciju za vlastito izražavanje, prof. Nikolina Šalinović Pivac uključila se u eTwinning projekt “U svijetu likovnih umjetnika”.

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 31. 5. 2021. 13:06

"MI SMO DIO RJEŠENJA“

Čovjek svojim nerazboritim djelovanjem potiče gubitak biološke raznolikosti. Vrste danas izumiru brže nego što bi to bilo bez našeg utjecaja. Time se narušava stabilnost eko sustava čije će posljedice na kraju osjetiti čovjek. S ciljem poboljšanja razumijevanja pitanja bioraznolikosti na Zemlji profesorica biologije Marija Perak i profesor geografije Josip Bilić održali su učenicima 1.B predavanje povodom Međunarodnog dana bioraznolikosti. 

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 31. 5. 2021. 12:58

ODLAZAK U MIROVINU PROFESORA JURE VUJEVIĆA

U zasluženu mirovinu ispratili smo kolegu i dragog profesora glazbene kulture Juru Vujevića. Hvala mu na svim godinama koje je proveo s nama i uveseljavao zbornicu i učenike naše škole. Bio je uvijek spreman pomoći, odazvati se i organizirati program povodom Dana škole. Dragi Jure, uživajte u mirovini i svratite ponekad do naše škole jer ste uvijek rado dobrodošli.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 28. 5. 2021. 08:54

OBAVIJEST!

Za sve učenike srednje škole nastava će se od 10.5.2021. godine održavati u školi    (model A) po ustaljenom rasporedu.

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 7. 5. 2021. 08:36

OBAVIJEST!

Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije donio je odluku o održavanju nastave od 3.svibnja 2021. do 7. svibnja 2021. godine:

- za učenike završnih razreda srednjih strukovnih škola i gimnazija (maturanti) nastava će se odvijati neposredno u školi - MODEL A

- za učenike od 1. do 3. razreda nastava će se izvoditi na daljinu (online) - MODEL C

Dopušteno je održavanje praktične nastave u školskim objektima za sve učenike srednje škole.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 30. 4. 2021. 12:22

MZO: ODLUKA O POČETKU I ZAVRŠETKU NASTAVNE GODINE 2021./2022. Vijest ima dokument u privitku

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je Odluku o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2021./2022. Tekst Odluke možete pročitati u privitku.

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 30. 4. 2021. 10:30

OBILJEŽILI SMO DAN PLANETA ZEMLJE 22.4.

Globalno zagrijavanje Zemlje koje sa sobom nosi sve učestalije vremenske ekstreme, krčenje tropskih šuma, brojne biljne i životinjske vrste na rubu istrebljenja, zarazne bolesti, nestašica pitke vode samo su neki od problema našeg Plavog planeta čiji dan obilježavamo svake godine 22. travnja. (više u OPŠIRNIJE)

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 23. 4. 2021. 08:23

OSKAR ZNANJA 2021.

OSKAR ZNANJA 2021. – „U ZASLUŽENIM RUKAMA“
 
Jedna od najvećih i najznačajnijih nagrada u obrazovanju Oskar znanja dodjeljuje Agencija za odgoj i obrazovanje već niz godina učenicima i mentorima za izniman uspjeh i postignute rezultate na državnim i međunarodnim natjecanjima. I naša mala škola može se pohvaliti ovom nagradom. Zaslužan tim za to je profesor Drago Mihaljević i Iva Šarić sa osvojenim prvim mjestom na državnom natjecanju iz logike održanim 21.10.2020. god. Postignuti rezultati potvrda su darovitosti i rada naše Ive te truda i entuzijazma mentora. Čestitke!
Snimku dodjele Oskara znanja pogledajte na sljedećoj poveznici:
 

 

 
  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 7. 4. 2021. 09:13

OBAVIJEST!

Proljetni odmor za učenike počinje 2.travnja 2021.god. i završava 9. travnja 2021.god..

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 1. 4. 2021. 14:08

POBJEDNIČKI TIM – PROFESOR SLAVEN TOLIĆ I UČENIK BLAGO VUKŠIĆ

NAGRAĐENI RAD –  "KRUNA" AKTIVNOSTI OBILJEŽAVANJA SVJETSKOG I EUROPSKOG TJEDNA NOVCA

Video rad učenika Blage Vukšića (4.B) pod mentorstvom profesora Slavena Tolića pobijedio je na natječaju „Osiguraj svoju budućnost“ koji je provela Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA). Osvojili su  pametnu ploču. Kratki video uradak bio je na temu štednje za budućnost i mirnu starost. Na natječaju su sudjelovali srednjoškolci iz cijele Hrvatske.  Svojim kratkim videom pokazali su iznimnu kreativnost i inovativnost te razumijevanje zadane teme. Ovom nagradom, na najbolji mogući način, zaokruženo je i naše školsko obilježavanje Svjetskog i Europskog tjedna novca koje su profesori ekonomske grupe predmeta proveli kroz niz aktivnosti s  učenicima. Čestitamo učeniku i mentoru!

https://www.youtube.com/watch?v=E8y5MdnPKAI

 

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 29. 3. 2021. 13:29

AKTIVNOSTI PROJEKTA „THINK GREEN!“

Aktivnosti projekta „Think Green“ se nastavljuju.  Ako želimo kroz odgojno-obrazovni rad razvijati pozitivan odnos prema radu, prirodi, okolišu, zdravlju i životu, osvijestiti važnost zaštite okoliša onda moramo pokazati primjerom i djelovati. Stoga su naši profesori Nikolina Šalinović Pivac, Ivana Gašpar, Josip Bilić i Nina Bjeliš zasukali rukave te zajedno s učenicima 4.B nastavili aktivnosti projekta „Think Green!“. 

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 26. 3. 2021. 12:43

OBAVIJEST UČENICIMA!

Za učenike završnih razreda (3.C, 3.D, 4.A i 4.B) nastava će se održavati u školi – model A. Za ostale učenike ( 1.A, 1.B, 1.C, 1.D, 2.A, 2.B, 2.C, 3.A i 3.B nastava će se održavati  na daljinu – model C. Svi učenici koji imaju stručnu praksu u školi (1.A, 1.D, 2.C, 2.D, 3.C i 3.D) obavezni su istu pohađati po ustaljenom rasporedu. Ovakav način izvođenja nastave odvijat će se u razdoblju od 22.03. do 02.04. 2021. godine.

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 19. 3. 2021. 13:03

ŠKOLSKA NATJECANJA U 2020./2021. ŠK.GODINI Vijest ima dokument u privitku

Nakon provedene školske razine natjecanja sljedeći učenici i njihovi mentori pozvani su na županijsku razinu. Svima skupa želimo puno uspjeha! (prilog)

 

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 11. 3. 2021. 09:02

"ZASADI STABLO, NE BUDI PANJ"

POČETAK RADA NA eTWINNING PROJEKTU "THINK GREEN!"

Sudjelovanjem u nacionalnoj zelenoj akciji sadnje drveća pod nazivom “Zasadi stablo, ne budi panj!”, nastavnici i učenici naše škole označili su početak rada na eTwinning projektu “Think Green!” čiji su koordinatori i autori Nikolina Šalinović Pivac, prof. i Josip Bilić, prof. Projekt će se provoditi tijekom cijele godine u vidu ekoloških akcija, edukacija o zaštiti okoliša, recikliranju, bioraznolikosti i sl. 

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 11. 3. 2021. 08:14

„DAN RUŽIČASTIH MAJICA“

PREPOZNAJMO NASILJE!
NE OKREĆIMO GLAVU!
RJEŠAVAJMO NESPORAZUM NENASILNO!

Kako bi se osvijestio problem međuvršnjačkog nasilja svake zadnje srijede u veljači obilježava se Dan ružičastih majica ili Dan borbe protiv međuvršnjačkog nasilja. Stručna služba škole tako je s učenicima 1. D, 2. C, 2.D, 1. A te 1. B na prigodan način obilježila taj dan. Članica Debatnog kluba škole Mila Fofić (3. A) upoznala ih je s njihovim projektom“ Debatom protiv nasilja“. 

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 1. 3. 2021. 11:45

OD 15.2. 2021. NASTAVA U ŠKOLI ZA SVE UČENIKE

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 12. 2. 2021. 18:16

2021. – PROGLAŠENA GODINOM ČITANJA U HRVATSKOJ!

Vlada Republike Hrvatske podržala je prijedlog Ministarstva kulture i medija da se 2021. godina proglasi Godinom čitanja. Realizacija je to mjera Akcijskog plana Nacionalne strategije poticanja čitanja  kojoj je cilj razvoj kulture čitanja i omogućavanje što većem dijelu društva čitanje sa zadovoljstvom i razumijevanjem. Tijekom Godine čitanja provodit će se niz aktivnosti koje ćemo prezentirati i prikazati u obliku medijskih objava.

https://minkulture.gov.hr/UserDocsImages/dokumenti/Nacionalna

%20strategija%20poticanja%20%C4%8Ditanja_tekst.pdf

 

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 8. 2. 2021. 13:57

NAPREDOVANJE U ZVANJU

Svaki učitelj ujedno je i učenik. Cijeli svoj radni vijek mora učiti i usavršavati se. A jedan od  profesora koji redovito ulaže u svoje  znanje, pokazuje uspješnost i uzorne rezultate  u radu s učenicima te izvannastavnom stručnom radu naš je prof. ekonomske grupe predmeta Slaven Tolić. Sve  to rezultiralo je   napredovanjem u zvanje profesora mentora ocjenom stručnog tima pri Agenciji za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih. Put do napredovanja nije lak. Ako je ono  prožeto još i  ljubavlju prema svom poslu, onda će na kraju biti zadovoljan i sam profesor, na svom osobnom i profesionalnom putu, te njegovi kolege i učenici. A to sve je  itekako  vidljivo na primjeru  našeg profesora Slavena. Čestitke!

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 1. 2. 2021. 11:25

DOPRINOS NASTAVI - KREATIVNOST U UČIONICI

Pred današnjim prosvjetnim djelatnicima puno je izazova. Traže se nova znanja,  vještine i  sve više zalaganja. Jedna od takvih koja prati i primjenjuje suvremene  metode  i sredstva poučavanja je i Palma Tolić, naša prof.mentorica hrvatskog jezika i književnosti. Svakodnevno ulaže u svoj profesionalni razvoj koji se očituje u kvalitetnoj i inovativnoj  odrađenoj nastavi koja može poslužiti kao primjer dobre prakse, kreativnosti i unapređenja digitalnih vještina. Sudjelujući kao gost predavač platforme koja pruža podršku i edukacije digitalnih kompetencija nastavnicima  „Webučionica“ , predstavila je online auditoriju više stotina prosvjetnih djelatnika  jedan od svojih projekata u nastavi DigiTIN.  Tema projekta vezana je uz primjenu digitalnih alata u nastavi Hrvatskog jezika s posebnim osvrtom na  život i djelo velikog pjesnika Tina Ujevića. U dvije faze projekta učenici su: izradili logo, digitalni strip o životu Tina Ujevića i gradovima u kojima je živio i stvarao te vizualno-interaktivnu šetnju kroz njegovu rodnu kuću. Strip će se u nakladi naše škole  i tiskati. Čestitke!

R.Fuchs: “Obrazovanje, kao ključ razvoja, čini školu izvorom promjene i napretka”

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 28. 1. 2021. 09:04

OBILJEŽILI SMO DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA

I ove školske godine 27.1. obilježili smo Dan sjećanja na žrtve holokausta i sprječavanje zločina protiv čovječnosti. S ciljem upoznavanja učenika s činjenicama o holokaustu te općenito o opasnostima svakog oblika diskriminacije, predrasuda i netolerancije naša pedagoginja i prof. povijesti Matea Mihaljević Jurković održala je predavanje učenicima 4.A razreda. Učenici Blago Vukšić i Nensi Grbavac u knjižnici su pripremili prigodni video, dok su učenice Lucija Nižić, Nika Tolić i Lukrecija Šalinović izradile infografike. Kao na jednom od najtragičnijih događaja u svjetskoj povijesti u kojem je ubijeno više o 6 milijuna Židova te 5 milijuna pripadnika drugih naroda trebamo učiti i graditi puno bolju budućnost

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 28. 1. 2021. 08:08

OBAVIJEST!

U ponedjeljak, 18. siječnja 2021. počinje 2. polugodište šk.god. 2020./2021.  Nastava u našoj školi odrađivat će se po A  modelu za učenike četvrtih razreda (po rasporedu u školskim učionicama), a po C modelu (online) za učenike prvih, drugih i trećih razreda.

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 17. 1. 2021. 14:48

SRETAN BOŽIĆ I NOVA GODINA!

Svim našim učenicima, njihovim roditeljima, zaposlenicima škole i svim ljudima dobre volje čestit Božić  te sretna i uspješna nova 2021. godina!

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 23. 12. 2020. 13:34

OBAVIJEST!

Stožer  civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije dana 8.prosinca 2020. donio je Odluku da sve srednje škole u Splitsko-dalmatinskoj županiji od 14.prosinca 2020. prelaze na model C održavanja nastave.

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 11. 12. 2020. 10:13

PROMETNA UČILICA – 3.DRŽAVNO NATJECANJE U POZNAVANJU PROMETNIH PROPISA

Od ove školske godine sudjelujemo u Prometnoj Učilici (učenici 4. a i 4. b). U tijeku je 3. Državno natjecanje u poznavanju prometnih propisa koje se održava od listopada do prosinca 2020. godine. Cilj natjecanja je podizanje razine prometne kulture, prometnih propisa i pravila u svrhu unapređenja sigurnosti prometa kod djece i mladih sudionika u prometu. Na natjecanju se vrednuju rezultati ispita (online) koje zadaje Ministarstvo unutarnjih poslova. Najbolji učenici, škole te njihovi voditelji mogu osvojiti vrijedne nagrade.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 26. 11. 2020. 10:08

"DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE DOMOVINSKOG RATA I DAN SJEĆANJA NA ŽRTVU VUKOVARA I ŠKRABRNJE “

Obavještavamo Vas da se nastava neće održati u srijedu 18.11. povodom blagdana “Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara I Škabrnje”. Nastava se nastavlja u četvrtak 19.11.2020. po uobičajenom rasporedu.

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 17. 11. 2020. 13:59

OBAVIJEST!

Poštovani učenici, roditelji i nastavnici!

Od srijede 11.11. do 16.11.2020. za učenike 3.c razreda nastava će se održavati online.

Uprava škole

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 11. 11. 2020. 12:47

IVA ŠARIĆ – DRŽAVNA PRVAKINJA IZ LOGIKE

S razlogom cijela naša škola i mjesto može biti ponosno  na našu, sada već bivšu učenicu, a sadašnju studenticu matematike, Ivu Šarić i njenog mentora  Dragu Mihaljevića, prof.fil. Iva je na državnom Natjecanju iz logike održanom  21.10.2020. osvojila  prvo mjesto. Ovaj izvanredan rezultat  postignut  u izvanrednim  uvjetima i izazovnim vremenima plod  je predanog angažmana  i upornog rada. Učenje koje podrazumijeva logičko razmišljanje i zaključivanje formira mlade ljude koji su spremni na promjene koje današnji svijet razvoja zahtijeva. Vi ste zalog bolje budućnosti. Čestitamo!

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 28. 10. 2020. 12:58

ZAVOD ZA MARKETING U POLJOPRIVREDI, ZAGREB

Uključite se u istraživanje o imidžu poljoprivrede i Agronomskog fakulteta među srednjoškolcima, posebice maturantima. Upitnik će biti aktivan do 25. listopada 2020.

On-line anketa

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe-5UxYHuLEdeY1HIsdte3qQjoTMRCu4rDvJQ7P1p-xVpuY4A/viewform?usp=sf_link

 

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 16. 10. 2020. 09:22

ANKETA ZA MATURANTE

Upravni odjel za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport SDŽ-e

Ispunite anketu o konzumaciji  alkohola i droga među maturantima srednjih škola.
Anketa je anonimna i služi u svrhu razvijanja preventivnog programa za mlade.
Poveznica za anketu
https://forms.gle/dFsRCrsiQgeCFciS6

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 16. 10. 2020. 09:15

UKLJUČILI SMO SE U ETWINNING MEĐUNARODNE PROJEKTE

SVI SMO DIO JEDNOG SVIJETA

Online nastava, digitalni alati, zoom konferencije i predavanja sastavni su dio današnje škole. Djelovati samo lokalno u svijetu globalizacije je prošlost, ali ne i ponuditi svijetu nešto svoje, autohtono. Ove šk. godine uključili smo se par projekata platforme eTwinning. Platforma potiče međunarodnu suradnju nastavnika i učenika putem zajedničkih projekata. Radi se o online učenju, razmjeni ideja a time i širenju vidika, a sve to na zabavan način. Nastavnica hrvatskog jezika Palma Tolić uključena je u projekt  Književnik našeg zavičaja 2,  nastavnik geografije Josip Bilić sudjeluje u projektu Hrvatski ekoproizvodi a školska knjižnica priključila se projektu Čovjekov utjecaj na prirodu. I učenici i nastavnici raduju se suradnji i nekim novim znanjima.

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 15. 10. 2020. 12:13

MJESEC HRVATSKE KNJIGE 2020.

ČUVAJMO PRIRODU – SPASIMO ZEMLJU

Ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige  (15.10.- 15.11.) posvećen je planetu Zemlji, s motom Razlistaj se! Naziv Nacionalnog  online kviza za poticanje čitanja 2020. godine je Istraživači planeta Z. Pojedinosti o kvizu možete pronaći na poveznici: https://www.mhk.hr/kviz/

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 9. 10. 2020. 08:13

OBAVIJEST!

Ukoliko Vam trebaju potvrde o trenutnom statusu školovanja, iste možete dobiti putem aplikacije e-Potvrde za učenike i roditelje. Adresa (URL) na kojoj se web aplikacija nalazi je: https://potvrde.skole.hr Na aplikaciju se prijavljujete putem vlastitog AAIduHr elektroničkog identiteta (školski mail i pripadajuća lozinka).

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 16. 9. 2020. 12:45

ODLAZAK U MIROVINU PROFESORICE GRACIJELE GAŠPAR - PROFESORICE U PRAVOM SMISLU RIJEČI

Škola je živi organizam koji se mijenja iz dana u dan, iz godine u godinu. Mijenjaju se obrazovni sustavi, mijenjaju se i profesori. Svaki profesor   poseban je na svoj način. Međutim, postoji jedna profesorica  čiji spomen imena   izaziva uvijek istu reakciju brojnih generacija učenika  i kolega, a  koja se može  opisati  u jednoj  riječi -  poštovanje. To je naša profesorica biologije Gracijela Gašpar koja je nakon dugogodišnjeg uspješnog rada, uz aplauz  radnih kolega, ispraćena u zasluženu mirovinu. Uvijek skromna i dobronamjerna   sa  zaštitničkim, rekli bismo i majčinskim pristupom,  uvijek je u  svakom učeniku i kolegi  izazivala poštivanje i simpatiju. Dovoljno blaga  a opet profesionalna, odgovorna i savjesna  u svom pristupu i predanom radu prenosila je golemo znanje iz biologije  nastojeći uvijek biti pravedna, poštujući svakog učenika. Rad u školi za nju nikad nije bio samo posao nego životni poziv potičući učenike da misle  i sami izvode zaključke pripremajući ih tako za život. Sigurni smo da će njen odlazak, odlazak profesorice koja je objedinjavala  u sebi i znanje i ljudskost, biti primjetan u školskim hodnicima, zbornici, učionici. Draga profesorice, želimo Vam puno zdravlja i sreće u mirovini i da dugo, dugo u njoj uživate.

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 9. 9. 2020. 08:25

UČENICIMA I DJELATNICIMA ŽELIMO USPJEŠNU NOVU ŠKOLSKU GODINU 2020./2021..

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 7. 9. 2020. 12:16

OPROSTILI SMO SE OD PROF.ZLATE KOVAČEVIĆ - SVOJ RADNI VIJEK NASTAVLJA U SPLITU

Nakon šesnaest  godina radnog staža provedenih u našoj školi oprostili smo se na sjednici Nastavničkog vijeća od profesorice Zlate Kovačević. Svoj radni vijek nastavlja odrađivati u Ekonomskoj školi u Splitu.  Šesnaest  godina putovati iz Splita po svakakvim vremenskim uvjetima i odraditi svoju satnicu zasigurno nije bilo lako. Međutim, profesorica Zlata je uvijek, i kao razrednica i nastavnica, s velikom odgovornošću, voljom i ozbiljnošću pristupala svojim radnim obvezama. Prateći  ekonomsku struku, u nastavi je primjenjivala suvremene strategije i metode poučavanja. Rezultat su uspješna natjecanja te mnogobrojne generacije učenika  kojima je usadila ljubav prema ekonomiji. Njen  trud je također  rezultirao  napredovanjem u struci u zvanje mentora. Svoj doprinos dala je i u Školi za život  sudjelujući u izradi digitalnih sadržaja za nastavnike. Entuzijazam prema ovom zanimanju prenosila je i na mlađe kolege nastojeći im uvijek biti pri ruci, ali i kao primjer da uvijek mogu bolje i više. Profesorici Zlati želimo puno uspjeha u novoj školi.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 27. 8. 2020. 12:13

NATJEČAJ ZA UPIS UČENIKA U 1. RAZRED SREDNJE ŠKOLE U ŠKOLSKOJ GODINI 2020./2021.(jesenski rok) Vijest ima dokument u privitku

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 27. 8. 2020. 10:17

ODABIR (POPIS) UDŽBENIKA ZA ŠK.GOD. 2020./2021. Vijest ima dokument u privitku

Poštovani roditelji i učenici!

U prilogu (U OPŠIRNIJE) se nalazi popis odabranih udžbenika za šk.god. 2020./2021.

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 22. 7. 2020. 09:43

UPITI I INFORMACIJE

Poštovani!

Sve upite vezane za školu možete slati na mail: ured@ss-tujevic-vrgorac.skole.hr

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 21. 7. 2020. 10:38

DOPRINOS NASTAVI PROFESORA ZLATE KOVAČEVIĆ I SLAVENA TOLIĆA

Naši profesori ekonomske grupe predmeta, Zlata Kovačević i Slaven Tolić, i dalje vrijedno rade završetkom online nastave. Svoju stručnost i znanje ne samo da mogu potkrijepiti kvalitetno odrađenom nastavom, već u suradnji  sa Školskom knjigom sudjeluju u kreiranju  digitalnih sadržaja. Na ovaj način  pružaju podršku  nastavnicima u svom području  prateći suvremena kretanja u  odgoju i obrazovanju te stručno odgovaraju na didaktičko - metodičke i pedagoške zahtjeve današnje nastave. Tako su izradili multimedijalnu mentalnu mapu iz računovodstva za 1.,2. i 3. razred za Školsku knjigu. Digitalne sadržaje koje su smislili urednici, autori i naši profesori dostupni su u digitalnom sustavu udžbenika e-sfera. Klikom na sljedeće linkove i odabirom podrška nastavniku možete pogledati njihov rad.

 https://www.e-sfera.hr/udzbenicke-serije/podrska/6016865b-964e-4273-98c1-4d1af863a6b1

https://www.e-sfera.hr/udzbenicke-serije/podrska/e99b9379-c0d7-4c89-8d7e-51a09b6a6fd3

https://www.e-sfera.hr/udzbenicke-serije/podrska/e99b9379-c0d7-4c89-8d7e-51a09b6a6fd3

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 2. 7. 2020. 11:18

POVODOM DANA GRADA VRGORCA NAGRAĐENI NAŠI UČENICI I NJIHOVI MENTORI

Povodom Dana Grada Vrgorca učenicima naše škole uručene su prigodne zahvalnice zbog postignutih dobrih rezultata na natjecanjima. Zahvalnice je dobila grupa učenika iz 3.a razreda (Mario Erceg, Bože Tolić, Ante Jelavić, Maja Antunović, Korina Pervan i Ivana Vukojević) te njihovi mentori Mia Mušan i Antonija Franić za osvojeno 1.mjesto u kategoriji gradskog natjecanja mladih Crvenog križa u organizaciji GDCK Vrgorac. Također su nagrađene  učenice Iva Šarić i Martina Vujčić te njihov mentor Drago Mihaljević zbog dobrih rezultata na županijskom i međužupanijskom natjecanju iz logike i filozofije. Čestitke!

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 1. 7. 2020. 12:02

RASPORED POHAĐANJA DOPUNSKOG RADA Vijest ima dokument u privitku

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 24. 6. 2020. 11:42

NATJEČAJ ZA UPIS UČENIKA U 1. RAZRED SREDNJE ŠKOLE U ŠKOLSKOJ GODINI 2020./2021. Vijest ima dokument u privitku

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 16. 6. 2020. 10:33

RASPORED DOLASKA UČENIKA NA OBRANU ZAVRŠNOG RADA Vijest ima dokument u privitku

U prilogu (U OPŠIRNIJE) se nalazi raspored dolaska učenika na obranu završnog rada. Obrani mogu pristupiti učenici koji na kraju nastavne godine za učenike završnih razreda nisu negativno ocijenjeni. Učenici na obranu trebaju donijeti uvezana dva primjerka rada.

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 25. 5. 2020. 10:31

REZULTATI NATJECANJA

MARTINA VUJČIĆ (4.A) - 1. MJESTO NA ŽUPANIJSKOM NATJECANJU IZ FILOZOFIJE I 5. MJESTO NA KVALIFIKACIJAMA ZA MEĐUNARODNU FILOZOFSKU E-OLIMPIJADU

IVA ŠARIĆ (4.A) – 3. NAJBOLJE RIJEŠENO ŽUPANIJSKO NATJECANJE U HRVATSKOJ IZ LOGIKE

Pod mentorstvom profesora Drage Mihaljevića učenice maturantice naše škole Martina Vujčić (4.A) i Iva Šarić (4.A) i dalje nižu odlične rezultate iz filozofije i logike. Obavljati svoje dnevne obveze u ovim izvanrednim životnim  okolnostima “korona vremena”   itekako je veliki izazov za sve nas. Ali obavljati svoje dnevne obveze, a pritom dati i još više od sebe za svaku je pohvalu i jedno veliko BRAVO. U tome se ogleda snaga ljudskog duha, borbenost, životni optimizam ljudskoga bića ali i uspjeh naše škole. Tako je naša Martina, uz stručno vodstvo profesora Drage, osvojila prvo mjesto na Županijskom natjecanju iz filozofije. Postignutim rezultatom ostvarila je pravo sudjelovanja na e-kvalifikacijama za Međunarodnu e-olimpijadu na kojima je ostvarila 5. mjesto. Pisala je esej iz filozofije na engleskom jeziku. Filozofija kao filozofija nije laka za shvatiti, a pritom pisati na engleskom jeziku  nije mala stvar. Naša Iva je početkom trećeg mjeseca sudjelovala na Međužupanijskom natjecanju iz logike. Test je riješila 83,3%. Plasirala se na Državno natjecanje koje nije održano zbog cijele situacije, ali su zato izašli objedinjeni rezultati Županijskih natjecanja. 119 učenika koji su sudjelovali na Županijskim natjecanjima  svrstani su u jednu tablicu. Prema postignutom  rezultatu  Iva zauzima 3. najbolje riješeno Županijsko natjecanje u državi. 

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 21. 5. 2020. 17:32

IN MEMORIAM

DRAGI NAŠ ANTONIJO!

Za mnoge stvari u životu nas pripreme ali za iznenadne smrti dragih ljudi ne. Svojim odlaskom ostavio si u srcima svih nas jednu veliku bol. Tog petka ujutro nitko od nas nije ostao ravnodušan, bol i tuga su nas ispunile, suze su same išle na pomisao da nisi više s nama. Naša ljubav prema tebi je neizmjerna iako si nekad to nismo dovoljno pokazivali. S tobom smo dijelili školske klupe koje su uz tvoj osmijeh bile puno lakše. Neopisiva je bol na pomisao da se više tvoj zarazan osmijeh neće čuti našim razredom. Hvala ti za svaki izmamljeni osmijeh, za svaki popravljeni tmurni dan, za svaki dan koji si proveo s nama. Hvala ti što si bio dio nas i što si s nama dijelio dobro i zlo. U našim srcima ostavio si neizbrisiv trag. Trag koji će biti jako bolan jer tvoj osmijeh i tvoja pojava ne može se preboljeti. Pamtit ćemo te po tvom zaraznom osmijehu koji će nam svima ostati duboko urezan u srca. Vjerujemo da nas čuvaš s nekog boljeg mjesta, i zapamti da si ti naš razredni anđeo čuvar.

Voli te tvoj 3.B

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 10. 5. 2020. 11:22

IN MEMORIAM

     

    ANTONIJO PERVAN

    (18.4.2002. - 8.5.2020.)

                                    

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 8. 5. 2020. 12:21

IVA ŠARIĆ (4.A) I MILA FOFIĆ (2.A) SUDJELOVALE SU U RADIONICI „KAKO DEBATIRATI O PRAVIMA“

Učenice našeg debatnog kluba Mila Fofić i Iva Šarić sudjelovale  su 28. travnja u virtualnoj debatnoj radionici „Kako debatirati o pravima“. Voditelj radionice bio je član HDD-a Patrik Bransajd. Održao je predavanje  o tome  kako bolje argumentirati te kako pobijediti u debati. Objasnio  je što je  društveni ugovor i kada ga stječemo. Ponajviše se govorilo o pravima, slobodi, ali i sigurnosti. Raspravljalo se o slobodi medija, što  ona donosi ali  i o pravu čovjeka na informiranost. Kroz zanimljivo predavanje  debatanti su naučili  kako bolje voditi debate, argumentirati i  razgovarati s ljudima. Radionica je bila poučna i sigurni smo da će naši učenici stečeno znanje uspješno koristiti u idućim debatama.

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 29. 4. 2020. 18:33

DOPRINOS PROFESORICE ZLATE KOVAČEVIĆ U IZRADI DOKUMENATA AGENCIJE ZA STRUKOVNO OBRAZOVANJE I OBRAZOVANJE ODRASLIH Vijest ima dokument u privitku

Prelaskom u virtualno okruženje u učenju zahtijevalo je podršku od izrade raznih nastavnih sadržaja pa do preporuka u domeni vrednovanja i ocjenjivanja. Da su i naši profesori stručni dokazuje profesorica ekonomske grupe predmeta Zlata Kovačević koja je dala svoj doprinos u izradi dokumenta  “Preporuke za vrednovanje i ocjenjivanje tijekom nastave na daljinu” te u dokumentu “Primjeri za provođenje projekata, vrednovanja i ocjenjivanja po obrazovnim sektorima”. Dokumenti u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 27. 4. 2020. 15:31

ONLINE TESTNI CENTAR CI SDŽ ZA MATURANTE Vijest ima dokument u privitku

Pod pokroviteljstvom Splitsko-dalmatinske županije u izvedbi CI SDŽ pripremljen je Online testni centar CI SDŽ za pomoć maturantima u pripremi za ispit državne mature ove godine. Prošlogodišnji ispiti dostupni su online. Online testni centar CI SDŽ uspostavljen je putem e platforme za učenje na daljinu "EDUX". Platformi mogu pristupiti svi zainteresirani, a više informacija o sadržaju provjerite na https://ci-sdz.hr/edux/. Od ovog trenutka, za vaše/naše maturante, pripremljeni su prošlogodišnji ispiti državne mature u online okruženju. Nakon registracije (upute u prilogu), moguće je pristupiti provjeri. Po završenom i predanom ispitu, odmah izlazi rezultat kao i pripadajuća ocjena..

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 23. 4. 2020. 15:27

18.MEĐDUNARODNI SAJAM VJEŽBENIČKIH TVRTKI

Naše učenice i mentoricu ne može zaustavit ni epidemija koronavirusa, naprotiv njihova motivacija i kreativnost je dosegla vrhunac.

U srijedu, 8. travnja 2020. godine u organizaciji Privatne gimnazije i Ekonomske škole Katarine Zrinski iz Zagreba u suradnji s Udrugom poduzetni održan je 18. Međunarodni sajam vježbeničkih tvrtki ne kojem je sudjelovalo 20 vježbeničkih tvrtki iz cijele Hrvatske. Sudjelovao je naš tim (Iva Raos, Mariana Pivac i Doris Gašpar) pod vodstvom mentorice Antee Grgurinović i osvojili visoko 6. mjesto u kategoriji najviše ostvarenih transakcija. Učenice su trebale registrirati tvrtku u pvt poslovanje (www.pvt.hr) , unijeti bitne podatke o tvrtci (pravni oblik, temeljni kapital, adresa, IBAN, banka), zatim poslovati s drugim tvrtkama (slati ponude, račune i nardžbenice). Ostvarile su 246 transakcija od 311.

Ove godine pred nas je postavljen veliki izazov s obzirom na trenutnu situaciju s epidemijom. Učenice još jednom su pokazali da nema prepreke koje ne mogu svladati ako im se pruži prilika i dovoljno ih se motivira. Pohvala učenicima i mentorici za veliki trud i kreativnost.

Učenice su svojim radom i trudom te stečenim vještinama briljirale na online sajmu iz Vježbeničke tvrtke u kojoj se tražilo znanja i vještine iz nastavnih predmeta Vježbenička tvrtka, Marketing i Računovodstvo. Ponosni smo radom i upornošću učenica, te 6. mjesto je velik uspjeh za našu školu.

Srdačan pozdrav

Zlata Kovačević 

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 9. 4. 2020. 12:14

PREPORUKE O ORGANIZACIJI RADNOGA DANA UČENIKA TIJEKOM ODRŽAVANJA NASTAVE NA DALJINU

https://skolazazivot.hr/preporuke-o-organizaciji-radnoga-dana-ucenika-tijekom-odrzavanja-nastave-na-daljinu/#_Toc36118886

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 27. 3. 2020. 13:33

Aktivacija Office365

Učenici koji do sad nisu aktivirali svoj office365 račune neka to što prije naprave na web adresi https://office365.skole.hr/.

Nakon odlaska na spomenutu adresu potrebno je klikniti na "Aktivacija O365 računa" nakon čega će se pojavit prozor gdje je potrebno upisati AAI@edu korisničko oznaku i zaporku te zatim prihvatiti uvjete korištenja (dno stranice).
Nakon aktivacije kliknite svoj razred iz popisa linkova na stranici škole koje imate s lijeve i desne strane i oni će vas odvest u Vaš virtualni razred na Yammer mreži gdje se potrebno pridružiti grupi tj. vašem razredu (klik na "Join"). Tek kad razrednik prihvati vaš zahtjev moći ćete vidjeti sve objave.  

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Mijan Šušnja  datum: 16. 3. 2020. 13:30

MZO - NASTAVA NA DALJINU - RASPORED

 

 

 

 

 

 

https://mzo.gov.hr/vijesti/nastava-na-daljinu-raspored/3597

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 15. 3. 2020. 10:43

OBAVIJEST ZA SVE UČENIKE

Na školskoj stranici s lijeve i desne strane su dodane poveznice (linkovi) za virtualne razrede. Molimo sve učenike da se prijave sa svojim korisničkim podatcima.

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 15. 3. 2020. 10:38

MEĐUŽUPANIJSKO NATJECANJE IZ PODUZETNIŠTVA U SPLITU

U četvrtak, 12. ožujka 2020. godine u Ekonomskoj i upravnoj školi u Splitu održano je Međužupanijsko natjecanje u disciplini Poduzetništva. Sve se odvijalo u besprijekornoj organizaciji škole domaćina natjecanja koja je provela samo natjecanje. Sudjelovao je naš tim (Iva Raos i Mariana Pivac) pod vodstvom mentorice Antee Grgurinović. Osvojili su visoko 4. mjesto.

Čestitke učenicima i mentorici na postignutom rezultatu!

VIŠE U OPŠIRNIJE

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 13. 3. 2020. 09:33

PROJEKTU DEBATNOG KLUBA NAŠE ŠKOLE VIŠE OD 100.000 kn

DEBATNI KLUB: “Udarajte argumentima, a ne šakama”

Nižu se uspjesi školskog  Debatnog kluba na čelu s njegovim voditeljem Dragom Mihaljevićem. Dobro osmišljenim motom i aktivnostima naši debatanti su u suradnji s gradom Vrgorcem uspjeli  ishodovati bespovratna novčana sredstva  Projektom “Debatom protiv vršnjačkog nasilja.” Debatanti priznaju samo argumente, a argumenti su upravo ono što fali u današnjoj retorici.A kada se oni primjene u temi kao što je vršnjačko nasilje onda svaka negativna misao,  a i čin, gubi na svom smislu. Želimo im da svojim aktivnostima što više uvjere svoje vršnjake, ali i starije,  da je pametnije i hrabrije udarati argumentima, a ne šakama. Na tome počiva bolja budućnost.Bravo za Debatni klub!

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 3. 3. 2020. 08:37

JAVNI POZIV ZA PRIKUPLJANJE PONUDA ZA ORGANIZACIJU VIŠEDNEVNE IZVANUČIONIČKE NASTAVE (ŠKOLSKE EKSKURZIJE) Vijest ima dokument u privitku

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 2. 3. 2020. 11:14

ŽSV EKONOMISTA U EKONOMSKOJ I UPRAVNOJ ŠKOLI U SPLITU

S obzirom na naputke ASOO-a, promjene vezane uz predmet Računovodstvo te provedbu natjecanja u disciplini Računovodstvo u budućnosti 29.veljače u Ekonomskoj i upravnoj školi  održana je radionica pod nazivom Obračun plaće u programu Synesis. Radionicu je održala naša nastavnica Zlata Kovačević zajedno sa kolegicom Klaudijom Dimić, nastavnicom Ekonomske i upravne škole u Splitu. Zahvaljujemo školi domaćinu, ravnateljici, voditeljici ŽSV i upravi škole na suradnji i odličnoj organizaciji. U edukaciji su aktivno sudjelovali nastavnici naše škole: nastavnica Vježbeničke tvrtke Antea Grgurinović i nastavnik Računovodstva Slaven Tolić.

VIŠE U OPŠIRNIJE.

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 2. 3. 2020. 10:17

NATJECANJA

Ostvarenim dobrim rezultatima na školskom natjecanju sljedeći učenici su stekli pravo sudjelovanja na županijskom i međužupanijskom  natjecanju.

PREDMET

IME I PREZIME UČENIKA, RAZRED

IME I PREZIME MENTORA

OSTVARENO PRAVO SUDJELOVANJA-

RAZINA

 

BIOLOGIJA

KORINA PERVAN, 3.A

GRACIJELA GAŠPAR, prof.

ŽUPANIJSKA RAZINA

PODUZETNIŠTVO

IVA RAOS, 4.B

MARIJANA PIVAC, 4.B

ANTEA GRGURINOVIĆ, prof.

MEĐUŽUPANIJSKA RAZINA

 

LOGIKA

IVA ŠARIĆ, 4.A

NIKA TOLIĆ, 3.A

DRAGO MIHALJEVIĆ, prof.

ŽUPANIJSKA RAZINA

 

HRVATSKI JEZIK I KNJIŽEVNOST

MARTINA VUJČIĆ,4.A

KORINA PERVAN, 3.A

ANTONIJA GALIĆ, prof.

ŽUPANIJSKA RAZINA

 

GEOGRAFIJA

BOŽE TOLIĆ, 3.A

JOSIP BILIĆ, prof.

ŽUPANIJSKA RAZINA

 

POVIJEST

MARTIN PAŽIN, 1.A

IVANA GAŠPAR, prof.

ŽUPANIJSKA RAZINA

 

POVIJEST

MARKO GALIĆ, 2.A

DUJE GALIĆ, 2.A

NEDA ANDRIĆ, prof.

ŽUPANIJSKA RAZINA

 

FILOZOFIJA

MARTINA VUJČIĆ,4.A

DRAGO MIHALJEVIĆ,prof.

ŽUPANIJSKA RAZINA

 

NATJECANJE U DEBATI

JERKO ŠARIĆ, 4.A

IVA ŠARIĆ, 4.A

DONATA TOLIĆ, 4.A

MILA NEVENKA FOFIĆ, 2.A

GABRIELA ŠALINOVIĆ,2.A

PETRA KEŽIĆ, 2.A

DRAGO MIHALJEVIĆ, prof.

MEĐUŽUPANIJSKA

RAZINA 

 

NATJECANJE U MALOM NOGOMETU

EKIPA SREDNJE ŠKOLE

IVAN KLARIČIĆ, prof.

MEĐUŽUPANIJSKA

RAZINA

 

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 24. 2. 2020. 13:27

TJEDAN PSIHOLOGIJE

Gostovanjem psihologinje Nataše Palac iz Ploča  obilježili smo Tjedan psihologije koji se održava od 17.2 do 23.2. u cijeloj Hrvatskoj. Cilj mu je  približavanje psihologije užoj i široj zajednici. Brojnim aktivnostima želi se pokazati sva širina uključenosti  psihologijske teorije i prakse u životu pojedinca. Naziv Natašine  radionice  bio je Kako se osjećati dobro…i još bolje? Cilj je svakog čovjeka  biti sretan, a biti sretan znači dobro se osjećati. Zlatne formule nema, ali postoji puno stvari koje nas mogu učiniti sretnima, a to su  najčešće male i jednostavne stvari. Pored pozitivnih emocija koje nas čine sretnima postoje i negativne emocije s kojima se trebamo suočiti ali ih pritom moramo i uvažavati. Vrlo često su nam putokaz što trebamo mijenjati,  prilika su  za rast i razvoj te  osobnu katarzu.   

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 24. 2. 2020. 12:04

OBILJEŽAVANJE DANA ZALJUBLJENIH

Motom  „Kako je divno biti nekome nešto“  započeli smo „valentinovski“ sat u 2.A razredu povodom obilježavanja Dana zaljubljenih. Čitale su se najljepše ljubavne pjesme,  pisma poznatih umjetnika.  O snazi prave ljubavi saznali smo pročitavši tragičnu ljubavnu priču o Miljenku i Dobrili. Učenice 4.A Donata Tolić i Iva Šarić  te učenica Petra Matković iz 1.A  glazbeno su uljepšale sat. Naglasili smo da je ljubav snaga koja ruši sve zapreke, pobjeđuje sebičnost, patnju i smrt. Ako i ne volimo onom romantičnom ljubavlju, ljubav je ta koja čeka da je poklonimo nekome....majci, ocu, bratu, prijatelju. Uvijek postoji netko tko će je rado primiti. Volite da biste bili voljeni!

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 19. 2. 2020. 13:44

NAŠI VOLONTERI NA RADIO DELTI

Već niz godina naša škola  surađuje sa terapijskom zajednicom  Papa Ivan Pavao XXIII. s  Velikog Prologa. Sudjelovali smo u  preventivnim programima ili kroz aktivnosti školskih volontera  u animiranju i educiranju učenika tijekom radionica i slobodnih aktivnosti.  Povodom  predstavljanja novog projekta Zajednice  PitajMeKakoSam  na radio Delti iz Metkovića  pozvani smo u goste kako bi zajedno s psihologinjom Zajednice  Milkom Ramić iznijeli svoja iskustva volontiranja i  iskustva vezana za probleme ovisnosti i nasilja među vršnjacima. Za radio emisiju govorile su učenice volonterke s najvećim brojem volonterskih akcija Nensi Grbavac , Andrea Vukšić i Lea Radić (3.B).

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 19. 2. 2020. 13:35

IZLET U SPLIT NA PROJEKCIJU FILMA

U subotu 1.veljače na inicijativu profesorica  Matee Mihaljević Jurković i Antonije Dropulić za učenike je organiziran  izlet u Split na kinoprojekciju filma Jumanji-NEXT LEVEL u Cineplexxu. Dobro raspoloženi i uz harmoniku put nije bio dug. Oboružani kokicama i sokovima s interesom smo odgledali ovaj avanturistički film koji nas je odveo u svijet džungle i pustolovina. Film kroz likove dotiče puno ljudskih tema. Najviše se ističu prijateljstvo i timski rad. Najsnažnije su one o unutarnjoj ljepoti koja bi trebala biti važnija od fizičkog izgleda. Ponekad filmovi mogu biti gubitak vremena, ali i vrijedna metoda uvođenja učenika u pojedine teme.

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 6. 2. 2020. 11:59

DANI POSLOVA U TURIZMU 2020.

U suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje  u petak 31.siječnja učenici 2. i 3.  razreda kuhara i konobara  sa svojim profesorima Nikolinom Nikollom i Milanom Serdarom  posjetili su sajam  „Dani poslova u turizmu“ održanom u Splitu u  Sportskom centru Gripe. Naši učenici  već se u školi savjetuju i  pripremaju za tržište rada informirajući se kako pronaći posao u turističko-ugostiteljskim zanimanjima. Sve o uvjetima poslovanja, poslodavcima i razvijanju karijere  saznali su na ovom sajmu.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 6. 2. 2020. 11:56

OBJAVILI SMO ŠKOLSKI LIST

ŠKOLSKI LIST "TIN" U DIGITALNOM RUHU

Dragi čitatelji!

Ove godine smo se po prvi put odlučili na pokretanje ne tako malog projekta – stvaranje digitalnog školskog lista „Tin“. Očekuje nas puno posla, a Vas mnoštvo zabavnih i zanimljivih sadržaja koji će pratiti rad naše škole, lokalne zajednice, ali i zanimljive teme iz područja književnosti, filma i slično.  Okupili smo učenike koji su svjesni, dosljedni, inovativni i željni novih izazova i na koje se može računati. Zavirite u naše rubrike i upoznat ćete zanimljive savjete, informacije, ljude…  Da bismo našu školu učinili pristupačnijom, svestranijom i zanimljivijom, a samim tim i unaprijedili odnos učenika i učenika, učenika i nastavnika ovaj list će biti medij koji će nam u tome pomoći. Školski list će biti odraz truda i rada naših učenika i djelatnika škole. Nadamo se  kako ćete ih motivirati i bodriti  u njihovom radu. Stranici možete pristupiti na adresi skolski-list-tin.info

Glavna urednica lista i voditeljica Novinarske skupine je prof.Palma Tolić.

Dragi učenici i  profesori  pišite i pošaljite nam zanimljive i aktualne članke  na e-mail adresu:  

urednistvo@skolski-list-tin.info 

Vaši Tinovci!

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 4. 2. 2020. 08:56

ŠKOLSKO NATJECANJE IZ PODUZETNIŠTVA

U petak, 31. siječnja 2020. godine održano je školsko natjecanje u disciplini Poduzetništvo na kojem su sudjelovala dva tima 4. razreda smjera Ekonomist pod vodstvom mentorice Antee Grgurinović. Učenici su rješavali integralni zadatak u kojem su trebali pokazati svoju kreativnost, inovativnost i primijeniti teorijska znanja iz stručnih predmeta Poduzetništvo, Marketing, Računovodstvo, Vježbenička tvrtka i Komunikacijsko-prezentacijske vještine.Timovi koji su sudjelovali na natjecanju ostvarili su sljedeće rezultate:

LOZINKA / RAZRED / OSTVARENI BODOVI / POSTOTAK

  • im2001 / 4.B / 28/35 / 80%
  • TM821  / 4.B / 27/35 / 77%

Prema uputama WorldSkills Croatia (WSC - 2020) tim pod zaporkom im2001 ostvario je uvjete za Međužupanijsko natjecanje iz istog koje će se održati 12.ožujka 2020. u Ekonomskoj i upravnoj školi u Splitu.Zahvaljujemo organizacijskom povjerenstvu na predanosti, odgovornosti i odličnoj organizaciji školskog natjecanja. Čestitke timovima na sudjelovanju i ostvarenom rezultatu, a timu tj. učenicima koji su se plasirali na Međužupanijsko natjecanje, koje će biti održano 12. ožujka 2020. u Splitu, želimo puno uspjeha i sreće!

Prosudbeno povjerenstvo za provedbu školskog natjecanja

Zlata Kovačević, prof. mentor

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 3. 2. 2020. 08:21

OBILJEŽILI SMO DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA

DA SE NE ZABORAVI!

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na  žrtve holokausta  27.1.   za učenike 1.A, 1.B i 2.C razreda organizirana je projekcija filma s temom holokausta. Naglašeno je  da je holokaust bio gubitak za civilizaciju kao cjelinu kao i za države koje su bile izravno uključene. Također, ukazali smo  na opasnost od radikalnih, ekstremističkih pokreta i totalitarnih režima, antisemitizma, ksenofobije i svih oblika mržnje. Učeći na povijesnim činjenicama  na koje nismo ponosni,  ispravnije  možemo djelovati  u budućnosti. Kao demokratski građani svatko je odgovoran, a budućnost  temeljena na poštivanju različitosti, ljudskih prava, posebno manjina,  bit će zasigurno svijetla.

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 30. 1. 2020. 08:58

„MOJ NOVAC, MOJA BUDUĆNOST“

FINANCIJSKA PISMENOST – PLANIRAJMO DANAS ZA SUTRA

Statistički podaci pokazuju kako su u Hrvatskoj  mlađi od 19 godina najmanje financijski pismeni. Zbog globalizacije financijska tržišta ubrzano se razvijaju, a  mladi su  sve više zatrpani financijskim informacijama. Odgovorno financijsko ponašanje   nužno je kako bi mudro promišljali o svojoj financijskoj budućnosti. Vodeći se interesom i potrebama učenika, profesor ekonomske grupe predmeta Slaven Tolić organizirao je niz predavanja za učenike 4. razreda gimnazije u domeni financijske pismenosti. Na uvodnom predavanju govorio im je o njezinoj važnosti  te područjima  koja će se obrađivati na sljedećim satima gdje će mu se kao predavači pridružiti i učenici 3.B razreda ekonomske struke.

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 28. 1. 2020. 13:09

DRŽAVNA MATURA- ŠK.GOD.2019./2020. - INFORMACIJE Vijest ima dokument u privitku

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 28. 1. 2020. 09:43

PREVENTIVNI PROGRAM MUP-A

U sklopu preventivnih  akcija  Ravnateljstva policije  učenicima 3.c razreda   održano je predavanje  s temom trgovanja ljudima. Osnovni cilj je  sprječavanje svih oblika kriminaliteta trgovanja ljudima, upućivanje učenika na prepoznavanje opasnih situacija te načinima prevencije i zaštite. Problem trgovanja ljudima je  sveprisutan, posebice  u tranzicijskim zemljama.  Mladi su sve više izloženi takvim opasnostima preko primamljivih  ponuda unosnog posla i dobre zarade te lažnih  „romantičnih razloga“. Zbog nedostatka životnog iskustva vrlo često nasjednu i upadnu u zamku „modernog ropstva“. Najbolji način kojima se djecu može osvijestiti je konstantno upoznavanje s ovom problematikom te  naglašavanje  da su to sve situacije u kojima se svatko može naći i postati žrtva.

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 22. 1. 2020. 09:59

PODRŽALI SMO CARITASOV PROGRAM

Božićno vrijeme je vrijeme darivanja i zajedništva. U tom duhu  i ove školske godine prikupljali smo sredstva za Caritasov  program  pomoći siromašnim obiteljima „Za 1000 radosti – probudi dobro u svijetu“. Sudjelovali su svi učenici i djelatnici s malim novčanim prilozima. Prikupljeno je sveukupno 800 kn. Ova mala  kap dobrote u moru dobrih djela može puno učiniti, a to je ponajprije  da naučimo dijeliti i suosjećati.

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 20. 12. 2019. 11:25

OBAVIJEST!

Poštovani učenici i roditelji,

U utorak, 03.prosinca, nastava se odvija prema redovitom rasporedu.

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 2. 12. 2019. 18:48

TINU U ČAST - OBILJEŽEN DAN ŠKOLE

Bogatim i dinamičnim programom obilježili smo Dan škole. U pozitivnom i navijačkom  ozračju odigrala  se  nogometna utakmica između gimnazijalaca i učenika obrtničkih zanimanja te košarkaška utakmica između profesora i učenika.  U Polivalentnoj dvorani grada Vrgorca upriličen je kulturno-zabavni program u organizaciji prof. Palme Tolić i Jure Vujevića. Gromoglasnim pljeskanjem  popraćena je svaka glazbena numera  naših učenika. Pljeskalo se i našim gostima pjesnicima Ivanu Španjiću, Anđelki Korčulanić i Damiru Trogrliću Wasu koji su recitirali svoju poeziju  Tinu u čast. Hvala svima koji su nam omogućili da nam i ove godine bude tako lijepo!

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 15. 11. 2019. 12:11

DOBROVOLJNO DARIVANJE KRVI

Maturanti  i djelatnici  naše škole odazvali su se akciji dobrovoljnog darivanja krvi koju je organizirao Crveni križ grada Vrgorca. Učenice Nensi Grbavac i Matija Antunović   sudjelovale su kao volonterke te su pridonijele veseloj i opuštenoj atmosferi.  Na ovaj način pokazali smo da nam je važna solidarnost, dobrovoljnost i besplatnost kao načela na kojima se zasniva darivanje krvi. Zahvaljujemo svim učenicima i djelatnicima koji su se odazvali, jer odluka da se daruje doza krvi koja život znači,  na najvišem je mjestu ljestvice dobrih djela.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 8. 11. 2019. 12:05

MJESEC HRVATSKE KNJIGE 2019.

I ove godine pridružili smo se obilježavanju Mjeseca hrvatske knjige. Ovogodišnja je tema  muzika, a povod je 200. godišnjica rođenja Vatroslava Lisinskog. Cilj manifestacije  promicanje je čitanja i promoviranje  knjiga. Pod motom U ritmu čitanja s učenicima smo izrađivali straničnike sudjelujući u međunarodnom projektu razmjene straničnika ISLM BOOKMARK PROJECT. Ove je godine naša zemlja  partner Mađarska. Na satu hrvatskog jezika prof.Palme Tolić  te na SRZ-u učenika 2.B i 3.C učenica Mila Fofić (2.A), koja i sama piše i puno čita,  predstavila je  i preporučila svoju omiljenu knjigu. Inspirativnim riječima govorila je o utjecaju knjiga na njeno pisanje i pogled na život. Također, upoznali smo se s znanstvenim činjenicama ZAŠTO ČITATI. Mila nam je ponudila recept prema kojem je knjiga poslastica, kako kaže veliki Tin, o kojoj trebamo ovisiti svaki dan.

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 30. 10. 2019. 12:35

GRAND GOURMET 2019.

Učenici 1. i 3. razreda kuhara i konobara sudjelovali su na 5. Međunarodnom natjecanju konobara, barmena, barista i restorana Grand Gormet u  Sunny Hotelu u Makarskoj. Organizator  je ŠKMER (Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija). Učenici su imali  priliku upoznati nove trendove i tehnologije koje olakšavaju poslovanje, povećavaju  uspješnost te podižu razinu kvalitete.  Profesori voditelji  Milan Serdar i Nikolina Nikolla  prijavili su ih na  zanimljivu radionicu carvinga. Radi se o metodi  ukrašavanja, rezbarenja  hrane nastalu  u Tajlandu. Osim  ukusa jela današnji trendovi  zahtijevaju da servirana hrana ostavi dobar  dojam na konzumenta  što se može postići maštovitim aranžiranjem. Rezbarenjem  na tikvicama, dinjama i ostalom povrću učenici su naučili nešto novo što mogu primijeniti u svom budućem radu.

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 30. 10. 2019. 12:16

AKCIJA UREĐENJA ŠKOLSKOG POVRTNJAKA

Na inicijativu profesorice kuharstva Nikoline Nikolla učenici  3. razreda kuhara ispred prostora školske kuhinje započeli su s uređenjem  malenog  povrtnjaka. Poduzimanje izvannastavnih aktivnosti u kojima učenici rade rukama, brinu se o tlu i uzgajaju biljke  korisne su ne samo za nastavu nego i za svodnevni život. Izvrsna je to prilika da se međusobno druže, izmjenjuju iskustva i uče na otvorenom. Zasadit će začinsko biće i povrtne kulture. Povezivanje nastave kuharstva s praktičnim radom uzgoja začinskog bilja i namirnica zaokružit će se ,zasigurno na kraju, u jednom maštovitom jelu  koje ćemo  konzumirati.

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 30. 10. 2019. 12:12

Natječaji Vijest ima dokument u privitku

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Mijan Šušnja  datum: 29. 10. 2019. 11:55

RADIONICE MODNE ILUSTRACIJE ZA UČENIKE

MAJA BEUS: „Ne želim biti u komfornoj zoni. To me potiče da se razvijam, rastem i okušavam  u nečem novom i drukčijem.“

U organizaciji ravnateljice Centra za kulturu i baštinu grada Vrgorca Žane Pervan-Odak za učenike  naše škole  započele su  radionice modne ilustracije. Voditeljica radionice je entuzijastična, vesela i neposredna  Maja Beus,  grafička dizajnerica iz Vrgorca. Maja se probila u sam vrh ilustratorske scene. Uvrštena je u 100 najboljih svjetskih ilustratora.  Živjela je i radila u brojnim svjetskim metropolama, od New Yorka do Londona da bi se na kraju skrasila u  Zagrebu gdje ima  svoj studio za dizajn. Specijalnost joj je modna ilustracija, radila je za Louisa Vuittona, Oscara de la Rentu, Vogue. Radionice je započela osnovama pravilnog crtanja. U današnje vrijeme kada se potiče kreativnost, inovativnost, poduzetnički duh i samozapošljavanje upoznati nekoga tko može živjeti od svog talenta i rada  za djecu može biti samo poticajno.

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 21. 10. 2019. 07:42

OBAVIJEST!

Zbog štrajka prosvjetnih djelatnika nastava će se odvijati prema rasporedu koji će ovisiti o broju profesora u štrajku. Prijevoz učenika za povratak kući dana 10.10.2019. bit će organiziran u 10,00 h. Za sve upite možete se obratiti na našu e-mail adresu.

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 10. 10. 2019. 07:59

SUDJELOVALI SMO NA TRENINGU „DIJALOG EUROPSKE UNIJE S MLADIMA U SREDNJIM ŠKOLAMA“

Učenica 4.A Iva Šarić  i profesor Drago Mihaljević sudjelovali su na treningu „Dijalog EU s mladima u srednjim školama“ održanom u Orahovici od 26.do 29.9.2019. Svrha edukacije  je pružiti mladima priliku da iznesu svoje mišljenje i prijedloge vezane za teme :Kvalitetni poslovi, Rad s mladima i Mogućnosti za mlade u ruralnim područjima. Na ovaj način svoje prijedloge mogu konkretizirati u politikama na europskoj, nacionalnoj i lokalnoj razini. Malta je primjerice poslušala mlade te smanjila cenzus za glasanje s 18 na 16 godina. Uz predloženu metodologiju 7. ciklusa Dijaloga učili su provesti fokus grupu te photo/video voice metode, a razvili su i svoje planove za provedbu konzultacija. Učili su i kako projektno razmišljati i iskoristiti mogućnosti koje Dijalog nudi u svojim zajednicama, jer savjeti mladih točka su koja povezuje donositelje odluka i mlade.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 2. 10. 2019. 12:30

PROFESOR KEMIJE NIKOLA MEĐUGORAC OTIŠAO U MIROVINU

Nakon više od četiri desetljeća rada u našoj školi profesor kemije Nikola Međugorac (naš Niđo)  otišao je u mirovinu. Svoju profesorsku zadaću odradio je odgovorno i vrijedno. S velikom predanošću  generacije  i generacije učenika uveo je u svijet kemijskih elemenata, spojeva i formula. Djecu je podučavao da isključivo uče zbog svog osobnog napredovanja i da im to bude motiv, a ne ocjena.  Znao je da samo zajedno mogu doći do uspjeha,  a uspjeh je bio kada bi svako dijete dalo sve od sebe ma kakva ocjena bila. Kolege mu zahvaljuju na dobroj suradnji i humoru kojim nas je nasmijavao u zbornici. Ovim putem mu želimo puno zdravlja i veselja  u umirovljeničkim danima. Učenici njegovog razreda priredili su mu oproštajnu zakusku a kolektiv mu je uručio prigodni dar. Više foto u OPŠIRNIJE.

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 19. 9. 2019. 11:44

EKSKURZIJA - FOTOGRAFIJE

ŠKOLSKA GODINA 2018./2019.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 17. 9. 2019. 11:27

PRAVILNIK O NAČINIMA, POSTUPCIMA I ELEMENTIMA VREDNOVANJA UČENIKA U OSNOVNOJ I SREDNJOJ ŠKOLI

https://www.ucenici.com/pravilnik-o-nacinima-postupcima-i-elementima-vrednovanja-ucenika-u-osnovnoj-i-srednjoj-skoli/

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 13. 9. 2019. 09:12

UČENIKU MARKU GALIĆU I NJEGOVOJ MENTORICI IVANI GAŠPAR URUČENA NAGRADA SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE

Početkom srpnja učeniku Marku Galiću i njegovoj mentorici Ivani Gašpar uručena je novčana nagrada Splitsko-dalmatinske županije za postignuti odličan rezultat na Državnom natjecanju iz povijesti u 2019. godini. Čestitamo!

https://www.dalmacijadanas.hr/najbolji-ucenici-u-drzavi-jedina-u-hrvatskoj-splitsko-dalmatinska-zupanija-za-nagradene-ucenike-i-mentore-izdvojila-ukupno-350-tisuca-kuna-novcanih-nagrada

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 13. 9. 2019. 08:47

SVIM UČENICIMA I NASTAVNICIMA ŽELIMO USPJEŠNU NOVU ŠKOLSKU GODINU 2019./2020.

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 9. 9. 2019. 09:40

NATJEČAJ ZA UPIS UČENIKA U 1. RAZRED SREDNJE ŠKOLE U ŠKOLSKOJ GODINI 2019./2020. Vijest ima dokument u privitku

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 22. 8. 2019. 11:01

POPIS NOVIH UDŽBENIKA ZA ŠK.GOD. 2019./2020. Vijest ima dokument u privitku

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 16. 7. 2019. 09:15

"ŽELIM BITI!!! - KAMO POSLIJE OSNOVNE ŠKOLE U SDŽ"

http://gogss.hr/UPIS_19_20/mobile/index.html

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 14. 6. 2019. 08:01

TURNIR U ŠAHU ŠAHOVSKE SEKCIJE

POBJEDNIK MATEJ HERCEG (2.B)

Jeste li znali da je u 30 zemalja šah uveden kao izborni predmet? Prva srednja škola koja ga je uvela kao obvezan predmet nalazi se u bugarskoj Slivnici. U Hrvatskoj, a u suradnji s šahovskim velemajstorom Garijem Kasparovim, postoji inicijativa da se uvede u škole kao izborni predmet. Potaknuti time došli smo  na ideju da se našim učenicima ponudi kao izvannastavna aktivnost. Zainteresiranost učenika za sekciju je izvan svakog očekivanja. Voditelj aktivnosti profesor je geografije Josip Bilić, dobar igrač šaha. Kroz školsku godinu učenici su se upoznali s poviješću razvoja šaha, velikanima ove igre te glavnim taktičkim idejama. Na internetu su gledali poteze uz komentare velemajstora. Na kraju ove godine organizirali smo školski turnir među članovima sekcije. Pobijedio je Matej Herceg (2.B). Drugo mjesto osvojio je Gašpar Frane (1.A), dok je treće mjesto osvojio Blago Vukšić (2.B). Šah kod djece razvija kritičko i logičko razmišljanje, rješenja i odluke donose se u kratkom roku te doprinosi razvoju pažnje i samokontrole. VIŠE FOTOGRAFIJA U OPŠIRNIJE.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 7. 6. 2019. 12:01

NA DANIMA DALMATINSKOG PRŠUTA I VINA 2019.

Učenici kuharstva i njihovi profesori Marija Šimunović, Milan Serdar i Nikolina Nikolla i ove godine sudjelovali su na tradicionalnoj vrgorskoj eno-gastronomskoj manifestaciji Dani Dalmatinskog pršuta i vina. U lijepom ambijentu Gradskog parka asistirali su poznatim chefovima ŠKMER-a (Udruga šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija) Mariji Lulić, Željku Bremecu, Vuksanu Mitroviću u kulinarskom show-u „Mediteranska kuhinja na vrgorskom pijatu“. Velika čast bila im je kuhati uz poznatog kuhara Stevu Karapandžu koji je bio oduševljen njihovim entuzijazmom. Sudjelujući u pripremi  njoka s pršutom i vinom imali su priliku pokazati  znanja praktičnog dijela struke u koji inače ulažu puno truda. Na ovaj način pridonijeli smo i kvalitetnoj turističkoj ponudi svojega grada. O našem sudjelovanju pogledajte na...https://www.facebook.com/tzvrgorac/videos/644801549330629/?hc_ref

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 6. 6. 2019. 12:45

NATJEČAJ ZA UPIS UČENIKA U PRVI RAZRED ŠK.GOD.2019./2020. Vijest ima dokument u privitku

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 4. 6. 2019. 11:44

SUDJELOVALI SMO NA DANIMA PREDŠKOLSKOG ODGOJA

I ove godine naši učenici volonteri sudjelovali su na Danima predškolskog odgoja koje organizira dječji vrtić Pčelica. Koja je razlika između domaćih i divljih životinja, gdje žive, kako se  glasaju itd. najmlađe skupine vrtićana saznali su u radionici Učimo o životinjama. Učenici 2. A  pripremili su im igrokaz Miš i lav u kojem je plašljivi i sitni miš pomogao velikom i strašnom lavu da se oslobodi zamke. Iz igrokaza su shvatili da trebamo poštivati i pomagati svakome, a osobito slabijima od sebe, jer nikad ne znaš kad ti se i od koga  dobro dobrim može vratiti. U drugoj radionici učenika 2.B susret s predškolcima  organiziran je u kuhinji naše škole kako bi se  upoznali s pojmovima zdrava hrana, pravilna prehrana te sa zanimanjem kuhar i konobar. Zajenički s učenicima kuharstva, njihovim profesorima Milanom Serdarom, Marijom Šimunović i Nikolinom Nikolla pripremali su i  konzumirali  jelo s voćem.

VIŠE FOTOGRAFIJA U OPŠIRNIJE

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 4. 6. 2019. 08:00

MATURANTI – NORIJADA

Svoj zadnji srednjoškolski dan naši maturanti  proslavili su norijadom. S veseljem, smjehom  i pjesmom oprostili su se od svojih školskih klupa,  profesora i ostalih djelatnika s kojima su dijelili lijepe trenutke. Ako je i bio pokoji manje lijep, zaboravio se.  S njima je bilo  inspirativno raditi i pratiti ih kako rastu. Želimo im puno uspjeha na  daljnjem životnom putu. Neka  vjeruju u sebe slijedeći svoje  snove. Sretno!

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 31. 5. 2019. 10:19

KONCERT GLAZBENE ŠKOLE IZ MAKARSKE

U okviru plana i programa predmeta Glazbena kultura, a u organizaciji profesora  Jure Vujevića,  učenici gimnazijalci odslušali su koncert polaznika Glazbene škole iz Makarske te područnog odjela iz Vrgorca. Izvodeći djela poznatih skladatelja u nazočnosti svojih profesora, zadivili su publiku. Iako je prvim taktovima ozbiljne glazbe bilo teško privući pažnju učenika, moramo priznati, što je vrijeme odmicalo to su  njihovo oduševljenje i pažnja bili na najvišem nivou. Čuli su, neki i po prvi puta uživo, kako zvuče harmonika, mandolina, klarinet, truba itd… Dokazali su  da taktovi  žive glazbe  mogu pobuditi najdublje emocije, proširiti percepciju doživljaja   i vinuti čovjeka u prostranstva kakva mogu samo umjetnička djela. Na koncertu su sudjelovale i naše učenice, ujedno  i učenice glazbene škole, Rina Markotić i Anet Žderić svirajući na trubi i klarinetu.

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 31. 5. 2019. 08:23

ERASMUS + PROJEKT

POVRATAK IZ PORTUGALA

Nakon trotjednog  uspješno realiziranog projekta Erasmus + učenici kuharstva i njihovi profesori vratili su se iz Portugala. Puni pozitivnih  dojmova i novih iskustava učenici su  još ustrajniji u odluci da je kuharstvo kao struka njihova budućnost. Osim novih znanja prednost i dobitak je ovakvog projekta, a što ostaje trajno, iskustvo upoznavanja novih kultura i ljudi. Profesori su pohvalili naše učenike jer su pokazali stručna znanja, zavidno znanje engleskog jezika, primjerenost i odgovornost  u obavljanju svojih radnih zadataka u kuhinji i u životnom prostoru koji su međusobno dijelili. Učenici su zahvalili svojim profesorima Mariji Šimunović i Slavenu Toliću na stručnom vođenju, brizi i podršci  u ovoj kratkoj životnoj avanturi.

           

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 31. 5. 2019. 07:52

PREZENTACIJA KOKTELA VRGORAC

PRIPREME ZA SMOTRU UGOSTITELJSKO-TURISTIČKIH ŠKOLA

Pripremajući se za Smotru turističko-ugostiteljskih škola na Visu  učenici 3.D razreda  su  uz stručno vodstvo   profesora Milana Serdara održali u prostoru školske kuhinje  prezentaciju koktela Vrgorac. Prezentaciju je odradio učenik Bernard Ujdur. Uz zanimljivu dekoraciju, konačni rezultat bila je čaša prelijepe  žućkasto crvene tekućine napravljena od tekile, 100% narančinog soka te domaćeg sirupa od višanja. Gosti smotre  imat će ga priliku i degustirati. Učenici i njihovi mentori raduju se sudjelovanju na Visu jer je to prilika da pokažu  svoju zrelost, stručnost, srdačnost i ljubav za ovaj zahtjevan i odgovoran posao. Školovanje i usavršavanje stručnog kadra znači i perspektivu razvoja turističke djelatnosti, posebno u sredinama u kojima je turizam primaran.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 8. 5. 2019. 12:27

ERASMUS+ PROJEKT

POZDRAV IZ PORTUGALA!

Srednja škola Tina Ujevića iz Vrgorca, u okviru konzorcija, s obrtničkom školom iz Imotskog i srednjom strukovnom školom iz Makarske  krenula je u realizaciju Erasmus+ projekta. Riječ je o programu Europske unije za obrazovanje i osposobljavanje mladih te njihovom povezivanju sa tržištem rada. U sklopu projekta ukupno je 31 učenik iz sve tri škole koji odlaze na stručno usavršavanje u Portugal, Italiju i Španjolsku. Ovim projektom postajemo ambasadori grada, regije i cijele Hrvatske.


 

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 2. 5. 2019. 08:47

DRŽAVNO NATJECANJE IZ POVIJESTI U ZADRU

MARKO GALIĆ – 2. MJESTO

DUJE GALIĆ – 6. MJESTO

Naši  učenici 1.razreda gimnazije  Marko  i Duje Galić  vratili su se iz Zadra s odličnim rezultatima iz povijesti. Daroviti i ambiciozni, ovi zaljubljenici u povijest svojim predanim radom  i istraživačkim pristupom, uz stručnu podršku mentorice Ivane Gašpar, nastavljaju nizati odlične rezultate još iz osnovne škole.  Isčitavajući dodatnu literaturu nije im žao uloženog truda i vremena. Odlični rezultati poticaj su im u daljnjem proučavanju povijesnih događaja. Svojim znanjem, ozbiljnim pristupom radu,  a nadasve  svojim skromnošću,   primjer su  i inspiracija drugim učenicima. Čestitke učenicima i njihovoj mentorici!!!!

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 30. 4. 2019. 11:03

FOTORADIONICA "SVIJET U BOJAMA"

U organizaciji Foto Hrvatske i Centra za kulturu i baštinu grada Vrgorca od 13. do 14.4. održana  je  fotoradionica „Svijet u bojama“. Fotoradionicu je uz mentore, novinarku Sanju Grgić Ćurić i njenog supruga Nikolu Ćurića, pohađalo desetak učenika iz naše škole. Nakon teorijskog dijela gdje su naučili najvažnije o fotografiranju krenuli su u  avanturu fotografirajući  motive Vrgorskog polja, starog sela Godinj itd. Radionica je završena izložbom radova te podjelom zahvalnica. Gdja. Sanja je naglasila da su svi polaznici odradili svoje zadatke kao pravi profesionalci. Neke od njih s „dobrim okom“ za motiv, kadar, atmosferu  posebno  je pohvalila te im  preporučila da se bave fotografijom.  Nadajući se nekom novom susretu nije krila oduševljenje  ovim krajem u kojem ne nedostaje inspirativnih motiva.

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 29. 4. 2019. 08:22

NATJEČAJ ZA STRUČNO OSPOSOBLJAVANJE - HRVATSKI JEZIK Vijest ima dokument u privitku

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 25. 4. 2019. 08:36

NAGRADNI NATJEČAJ „JA SAM PISAC“

MILA NEVENKA FOFIĆ – FINALIST

BRIGITA GAŠPAR – POLUFINALIST

Povodom manifestacije Noć knjige 2019., kojom se obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava, učenici naše škole  i njihovi mentori  uključili su se literarnim  radovima na nagradnom natječaju „Ja sam pisac“. Talentirane i svestrane učenice  Mila Nevenka Fofić (1.A), mentorica profesorica Palma Tolić, ušla je u finale,  dok je Brigita Gašpar (2.A), mentorice profesorice  Leila Erceg i Antonija Gašpar, ušla u polufinale natječaja. Također su  sudjelovale  Petra Bašić (2.A) i Lucija Nižić (2.A). Zadatak im je bio napisati kratku priču na temu „Omiljeni lik u mojoj priči“. Brigita je pisala o  Harry Potteru dok je  Milina djevojčica koja susreće Malog princa u priči  naučila kako treba slijediti  svoje srce, jer srce vidi ono što je očima nevidljivo.

ČESTITKE MILI I BRIGITI TE NJIHOVIM MENTORICAMA!

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 17. 4. 2019. 12:50

GLAZBENI USPJESI UČENICE RINE MARKOTIĆ

Talentirana glazbenica Rina Markotić, učenica naše škole te članica Gradskog puhačkog orkestra „Ljudevit Bačić“ Vrgorac, osvojila je u Splitu 1.nagradu na natjecanju Daleki Akordi u kategoriji  puhača. Također je osvojila  i 2. nagradu na Međunarodnom natjecanju puhača „Woodwind & Brass“ u Varaždinu. Rina  svira trubu  već 7 godina. Potječe iz obitelji u kojoj se njeguje ljubav prema glazbi, a koliko voli svoj  instrument ukazuje i njena želja da  jednoga dana  upiše Glazbenu akademiju.

Čestitke Rini!!!!!

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 17. 4. 2019. 12:14

IDEMO NA DRŽAVNO NATJECANJE IZ POVIJESTI LOGIKE I U FUTSALU

Odličnim rezultatima u znanju  na županijskoj razini pravo sudjelovanja na državnoj razini ostvarili su učenici  DUJE GALIĆ I MARKO GALIĆ (1.A) iz POVIJESTI, mentorica IVANA GAŠPAR  te učenica IVA ŠARIĆ (3.A) iz LOGIKE , mentor DAGO MIHALJEVIĆ. Na državnu razinu izborila se i školska muška ekipa u futsalu pod mentorstvom IVANA KLARIČIĆA I ANTE VUKOJEVIĆA.  Želimo im puno uspjeha na natjecanju koje će se održati u travnju i svibnju 2019.

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 11. 4. 2019. 11:27

VJEŽBENIČKA TVRTKA - PREZENTACIJSKE VJEŠTINE NAŠIH UČENIKA Vijest ima dokument u privitku

Ekonomisti najbolje znaju da je u poslovnom svijetu važan  dojam koji se ostavlja na poslovnog  partnera, ali  i na korisnike usluga ili proizvoda. Učenici u  predmetu  Vježbenička tvrtka uče i  razvijaju svoje prezentacijske vještine. To nije samo sposobnost  umijeća govorenja već izradba prezentacija i njezino prezentiranje.  Odgovarajući izazovima poslovnog svijeta, učenici 3.B su tako pod mentorstvom svoje profesorice Zlate Kovačević  izradili prezentaciju simultane tvrtke Gricko d.o.o. Uspješno su iskoristili  sve svoje potencijale i kreativnost kako bi odgovorili na potrebe suvremenog kupca. U svakom slučaju, kao i za druge vještine, talent je samo dio onoga što prezentator može pokazati, ostatak leži u trudu te u kontinuiranom  usavršavanju i učenju. A koliko su uložili truda i znanja, procijenite sami. VIDEO  pogledajte u OPŠIRNIJE.

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 9. 4. 2019. 11:26

ČESTITKE NAŠIM NOGOMETAŠIMA!

Našim učenicima,  nogometašima HMNK-a Vrgorac, čestitamo povodom osvojenog trećeg  mjesta u završnici prvenstva Hrvatske u malom nogometu za kadete u Vinkovcima. BRAVO MOMCI!smileysmiley

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 9. 4. 2019. 11:00

ZNANJEM PROTIV PREDRASUDA

OTVORENO O EPILEPSIJI

U svijetu postoji bezbroj bolesti koje  svojim specifičnim simptomima  privlače pozornost, izazivaju kontroverze i stvaraju predrasude. Jedna od takvih je i epilepsija.  Oboljeli od epilepsije i njihove obitelji tijekom povijesti trpjele su  nerazumijevanje. Stoga je povodom Svjetskog dana podrške oboljelima od epilepsije u školi gostovala  naša bivša učenica   Ela Miličević  koja i sama boluje od ove bolesti. Učenici su imali priliku upoznati  jednu hrabru djevojku koja otvoreno priča o svojim iskustvima. Ela je primjer drugima, pogotovo mladima, kako se nositi s problemom te ga prije svega shvatiti kao priliku za napredovanjem. Bolest ju je naučila životnoj filozofiji u kojoj  se više cijeni zdravlje, više suosjeća, razumijeva drugog čovjeka. Svatko od nas, pa tako i Ela svojim društvenim angažmanom, želi i treba svijet učiniti boljim i tolerantnijim za  život  bez obzira na različitosti i  predrasude.

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 3. 4. 2019. 11:57

VJEŽBENIČKA TVRTKA – PRIPREMA ZA POSLOVNI SVIJET

Brze promjene  koje se događaju  u svjetskom gospodarstvu postavljaju  nove izazove kojima educiranjem i praktičnim radom  odgovaraju  ekonomisti naše škole. Cilj je stvoriti kvalitetne kadrove  koji će se odmah uključiti u poslovni svijet ili  uspješno nastaviti  svoje školovanje. Po uzoru na zapadno-evropski sustav obrazovanja kroz  predmet Vježbenička tvrtaka učenici su početkom školske godine pod vodstvom profesorice Zlate Kovačević osnovali simultano trgovačko društvo ( vježbeničke tvrtke ) koje preslikava operacije iz stvarnog poslovnog svijeta. Djelatnici tvrtke uključeni su u zatvorenu mrežu kupovine i prodaje gdje je sve simulirano pa tako i novac i roba. Učenici na ovaj način razvijaju kreativnost, profesionalizam, komunikativnost te međusobnu toleranciju. Primjere web stranica Vježbeničkih tvrtki koje su  izradili učenici možete pogledati na sljedećim linkovima.

https://sites.google.com/view/bakydoo ( Baky d.o.o. - Danijel Pervan 3.B)

https://sites.google.com/view/hotel-nacional/ (Nacional d.o.o. - Matea Miličević4.B)

https://gricko-d-o-o.webnode.hr/ (Gricko d.o.o. - Ivica Grljušić, 3.B i Marin Dropulić, 3.B)

https://sites.google.com/view/picasso-d-o-o/ (Picasso d.o.o. - Tea Divić, 4.B i Glabrijela  Glamuzina, 4.B)

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 25. 3. 2019. 11:19

EDUKACIJA NASTAVNIKA NA EKONOMSKOM FAKULTETU

S obzirom na naputke ASOO i promjene vezane uz predmet Računovodstvo, ovogodišnju provedbu natjecanja u disciplini Računovodstvo te poslani program Synesis Županijsko stručno vijeće je organiziralo edukaciju za nastavnike na Ekonomskom fakultetu Split.

Prvu radionicu o načinu korištenja i implementaciji programa Synesis u redovnu nastavu održali su prof.dr.sc. Željana Aljinović Barać i doc.dr.sc. Slavko Šodan. Zahvaljujemo Ekonomskom fakultetu na domaćinstvu prvenstveno predavačima na potpori i savjetovanju, ravnateljici ekonomske škole u Splitu Nedi Bartulin na podršci, voditeljici Županijskog vijeća ekonomista Suzani Mikulić i kolegici Klaudiji Dimić na inicijativi održavanja edukacije. 

U edukaciji su aktivno sudjelovali nastavnici naše škole: nastavnica Računovodstva i Vježbeničke tvrtke Zlata Kovačević koja je nedavno promovirana u zvanje mentor i nastavnik Računovodstva Slaven Tolić koji je ujedno i koordinator projekta Erasmus +.

                                          Zlata Kovačević, prof.

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 25. 3. 2019. 08:24

OBAVIJEST O IZBORU NAJPOVOLJNIH PONUDA ZA ORGANIZACIJU MATURALNE EKSKURZIJE

Na sastanku Povjerenstva za provedbu javnog poziva i izbora najpovoljnije ponude za organizaciju maturalne ekskurzije, dana 18.3. 2019. godine, odabrane su kao najpovoljnije ponude agencije  MAGELLAN d.o.o., PERLA SVJETSKA PUTOVANJA d.o.o. te  putnička agencija  ΣRIDΔN.  Dana 27.3.2019. (srijeda)u 9,15 bit će predstavljanje navedenih agencija.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 22. 3. 2019. 11:59

NASTAVA HRVATSKOG JEZIKA

UKAZUJEMO NA VAŽNOST HRVATSKE PISMENOSTI I KULTURE

GLAGOLJICA – PISMO U KOJEM SE ZRCALI NAŠA POVIJEST

Kako bismo potakli popularizaciju glagoljice, jednog od najprepoznatljivijih obilježja hrvatske pismenosti i kulture, profesorice hrvatskog jezika Leila Erceg i Antonija Gašpar na satu hrvatskog jezika s učenicima 2.A  na prigodan način obilježili su 22.veljače, Dan hrvatske glagoljice. Tog dana je davne 1483. godine tiskana prva hrvatska glagoljska knjiga „Misal po zakonu rimskoga dvora“. Ujedno je i prvi misal u Europi koji nije tiskan latinicom i latinskim jezikom. Uglata glagoljica je poseban tip glagoljice koja je nastala u 13.  st. i razvijala se isključivo na hrvatskome govornom području. Zbog svog oblika smatra se i najljepšim tipom glagoljice. Učenici su prezentirali svoje uratke te tim lijepim pismom ukrasili svoj razred.

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 12. 3. 2019. 12:13

STARA ŠKOLA U NOVOM RUHU

DOVRŠENI RADOVI ENERGETSKE OBNOVE

Na vrijeme pripremljenom projektnom dokumentacijom i zalaganjem našeg ravnatelja među malobrojnim smo školama koje su  početkom školske godine uspjele   ishodovati sredstva za energetsku obnovu školske zgrade. Projekt je sufinanciran iz Europskih fondova te  sredstvima Županije. Uspješnim dovršetkom radova na staroj  školskoj zgradi  zamijenjeni su fasadni otvori, postavljeni su novi toplinski oblozi vanjskih zidova, izmijenjen strojarski dio centralnog grijanja, promijenjeni radijatori, rasvijetna tijela, el. instalacije te su obojane  sve prostorije. Sve ovo pridonijet će financijskim i energetskim uštedama, očuvanju okoliša te poboljšanju i unapređenju školskog standarda. Zahvaljujemo svim učenicima i djelatnicima na razumijevanju tijekom trajanja radova.

http://dalmatinskiportal.hr/vijesti/od-stare-skole-do-ugodnog-prostora-za-ucenje-i-rad/36723

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 7. 3. 2019. 12:02

SUDJELUJEMO NA ŽUPANIJSKIM NATJECANJIMA

Nakon provedenih školskih natjecanja pravo sudjelovanja na županijskoj razini stekli su sljedeći učenici  iz predmeta: HRVATSKI JEZIK -  Martina Vujčić (3.A) i Korina Pervan (3.A) , mentorica Antonija Galić. POVIJEST -  Marko Galić (1.A), Duje Galić (1.A), mentorica Ivana Gašpar, učenik Marino Jurjević (4.A), mentorica Neda Andrić. GEOGRAFIJA – Marko Begović (2.A), mentor Josip Bilić. LOGIKA – Iva Šarić (3.A), Donata Tolić (3.A), mentor Drago Mihaljević te TZK –Ženska ekipa u futsalu, mentor Ivan Klaričić. Na međužupanijskoj razini sudjeluje Debatni klub (Iva Šarić,3.A, Jerko Šarić, 3.A, Laura Gašpar, 4.A,Nika Tolić, 2.A , te Korina Pervan, 2.A, mentor - Drago Mihaljević).

Čestitamo učenicima i njihovim mentorima te im želimo puno uspjeha na daljnjim natjecanjima!

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Mijan Šušnja  datum: 5. 3. 2019. 11:27

OBILJEŽAVANJE DANA MATERINSKOG JEZIKA (21. 2. 2019.)

U ugodnoj atmosferi prostora  gradske knjižnice Palma Tolić, prof. hrvatskog jezika, održala je sat s učenicima 4.A razreda kojim se obilježio Dan materinskog jezika. Analizirali su pjesme napisane dijalektom.. Prateći govorne TV emisije trebali su napisati zapažanja o uporabi hrvatskog jezika u javnoj uporabi: naglascima, ritmu govora, uporabi dijalektizama,  anglizama, tuđica, uočiti  jasnoću i tečnost izražavanja. Polovici od šest tisuća svjetskih jezika prijeti nestanak u idućih nekoliko naraštaja. UNESCO tvrdi da je nestanak bilo kojeg  jezika gubitak  i osiromašenje za cjelokupni ljudski um i znanje. Učenici su zaključili  da u težnji čovjeka da spozna svijet, materinski jezik stoji na početku kao neosporni uvjet.

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 27. 2. 2019. 13:55

TJEDAN PSIHOLOGIJE (18. - 24. 2. 2019.)

ODRŽANO PREDAVANJE ZA NASTAVNIKE

Ljudska su lica zrcala. Na licima svojih bližnjih vidimo svoju sliku.
Kakva je ta slika, lijepa ili ružna? To ovisi o nama samima.

Povodom Tjedna psihologije psihologinja Nataša Palac za nastavnike je u knjižnici  održala predavanje Emocionalna inteligencija (EQ). Nema čovjeka na svijetu koji nema nekih psiholoških dilema. Svjedoci smo nemilih događaja o kojima  čujemo na televiziji, vidimo  na svom radnom mjestu  ili okolini. Pitamo se kako se problem nije mogao uočiti, kako emocije nismo mogli prepoznati i potom prevenirati. Jedan je od problema činjenica da postoji  stigma osobe koja ima lakše psihološke ili teže psihičke probleme te obitelji koja dijeli s njim suživot. Sram i strahovi zbog izolacije i osude okoline najčešći su razlozi da se problem skriva  i ne suočava s njim te ne traži stručna pomoć. Stoga je promocija psihologije i psihologa potrebna. Sve o emocijama, prepoznavanju, sposobnosti da osjećamo tuđe emocije i sudjelujemo u njima saznali smo na ovom predavanju.

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 27. 2. 2019. 13:36

POTIČEMO ČITANJE

ČITAJ NAGLAS. MIJENJAJ SVIJE(S)T!

SVJETSKI DAN ČITANJA NAGLAS

Uvidjevši da mnoga djeca u zemljama trećega svijeta ne znaju čitati ni pisati,tj. ne mogu ispričati svijetu svoje  životne priče, američka pedagoginja na području pismenosti Pam Allyn se  putem organizacije LitWorld odlučila zalagati za promicanje  pismenosti koja je uvjet društvenih promjena i razvoja.  Jedna od aktivnosti je obilježavanje Dana  čitanja naglas. Pridružili smo se čitanjem svojih omiljenih tekstova. Učenici su  čitali  Bibliju, poeziju Tina Ujevića, A.B. Šimića, tekst blogerice Matee Mihaljević iz Ljubuškoga , poglavlja iz knjige Sanjari i borci Ingrid Divković (Kćeri ne nosi marke, budi marka, Znaš li). Učenica  Mila Fofić pročitala je i svoj prozni tekst Put. Analizirali smo tekstove, pričali  o knjigama, čitanju. Svi izabrani tekstovi, složili smo se, u sebi su veličali plemenite vrijednosti kojima svi težimo.

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 27. 2. 2019. 13:05

Javni poziv za prikupljanje ponuda za organizaciju višednevne izvanučioničke nastave (školske ekskurzije) Vijest ima dokument u privitku

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 27. 2. 2019. 12:17

POBJEDNICI SMO ZONSKOG NATJECANJA U FUTSALU

U zonskom natjecanju u futsalu 13.2.2019. u muškoj konkurenciji natjecale su se 4 ekipe: SŠ Jure Kaštelan iz Omiša (SŠD Omiški gusari), SŠ fra Andrija Kačić Miošić iz Metkovića (SŠD Domagoj), Tehnička škola iz Imotskog (Tehničari) te SŠ Tina Ujevića iz Vrgorca ((SŠD Tin). U polufinalnim susretima susreli su se učenici Omiša i Makarske. Omišani su bili bolji s rezultatom 6:0. Drugi polufinalni par činila je ekipa naše i Tehničke škole iz Imotskog. Slavili smo pobjedom 6:1. U tvrdoj i neizvjesnoj finalnoj utakmici izvojevali smo pobjedu s rezultatom 5:3. Ovim rezultatom smo se plasirali na županijsko natjecanje. Ženska ekipa u futsalu također ide na županijsko natjecanje. Suparnička ženska ekipa iz Imotskog  nije došla na natjecanje.Voditelji naših učenika su profesori Ante Vukojević i Ivan Klaričić. Svima puno sreće!

 

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 14. 2. 2019. 09:35

NATJEČAJI ZA ZASNIVANJE RADNOG ODNOSA Vijest ima dokument u privitku

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 12. 2. 2019. 08:45

OBILJEŽEN DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA

Za Dan sjećanja na žrtve Holokausta 27. siječnja upriličili smo za učenike projekciju filma Dječak u prugastoj pidžami. Uz to je  Matea Mihaljević-Jurković, prof. povijesti, održala  radionice uz prikazivanje dok. filma Auschwitz S. Spielberga. Cilj radionica bio je senzibilizirati učenike na primjere nepravde, progona i kršenja ljudskih prava te razvijanje njihove odgovornosti u kontekstu građanskog društva.   

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 30. 1. 2019. 13:23

BLAGDANSKE AKTIVNOSTI ŠKOLSKIH VOLONTERA I MATURANATA

Blagdansko je vrijeme. Vrijeme dobrote, praštanja, pomirenja i slavlja. Vrijeme susreta Boga i čovjeka, čovjeka i čovjeka. Pružiti ruku mira i ljubavi, donijeti zrnce radosti i veselja nastojali su učenici volonteri za 4 vrtićke grupe pripremivši  predstavu „Božić jedne lutke“. Predstava s temom o važnosti i potrebi prijateljstva, pa makar to bila i jedna lutka,  ukazala im je na potrebu kako treba biti otvoren, dobronamjeran i tolerantan u stvaranju prijateljstva. Da nisu sami pokazali smo i štićenicima staračkog doma  zapjevavši  božićne pjesme. Maturanti su sudjelovali na Božićnom sajmu prodajući kolače. S novom nadom u bolju godinu za sve nas ušli smo na najbolji način…susretom.

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 8. 1. 2019. 12:18
» Arhiva naših vijesti    
 


Vijesti

Školsko natjecanje iz disciplina Računovodstvo i Mladi poduzetnik

Dana 24. siječnja 2018. godine održano je školsko natjecanje iz Računovodstva. Sudjelovalo je 3 učenika, a 2 učenika (Petra Markotić i Antonio Vuković) idu na Međužupanijsko koje se ove godine održava u Našoj školi u Vrgorcu. 

Dana 26. siječnja 2018. godine održano je školsko natjecanje iz discipline Mladi poduzetnik. Sudjelovao je jedan tim koji ide na Međužupanijsko koje se ove godine održava u Sinju. U timu su Petra Markotić, Jelena Pivac i Željana Gnječ.

Mentor učenicima u obe discipline je profesorica Zlata Kovačević.

Čestitamo!

 
Kalendar
« Listopad 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji


Brojač posjeta
Ispis statistike od 31. 3. 2016.

Ukupno: 68132

Arhiva dokumenata

Tražilica

Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka

Školski list "Tin"


Društvene mreže

preskoči na navigaciju