Konobar

Informacije o obrazovanju za zanimanje konobar

a) opće zadaće:

  • steći osnove profesionalnoga obrazovanja na temelju koje­ga je moguć daljnji osobni razvoj u struci
  • steći uvide u odnose u svojoj profesiji i sposobnost uspostave komunikacija sa suradnicima kao i društvom u cjelini
  • spoznati vlastite mogućnosti i dosege
  • spoznati radne, zakonske, ekonomske, političke i socijalne odnose
  • biti sposoban uskladiti vlastite zahtjeve sa zahtjevima okoline

b) zadaće koje proizlaze iz opisa poslova i radnih zadataka zanimanja:

  • upoznati atraktivnost i važnost zanimanja kuhar u turis­tičko-ugostiteljskoj djelatnosti
  • upoznati opasnosti na radu
  • upoznati propise o radu na siguran način
  • upoznati mjere i postupke za rad na siguran način i znati ih primijeniti
  • upoznati moguće izvore onečišćenja i širenja zaraznih bolesti i usvojiti postupke za zaštitu čovjekova okoliša
  • racionalno upotrebljavati materijale i energiju
  • znati čitati i primijeniti tehničke podatke o vrsti robe, alatima, strojevima, uređajima i opremi koju koristi kuhar
  • planirati postupke i tijek rada od pripremnih poslova do gotovih jela uvažavajući sve osobitosti svoga rada i korisnika
  • razviti i primjenjivati osobine kuhara (imidž),– spoznati psihološki pristup i primjenjivati pravila osobne higijene te poslovnu komunikaciju uvažavajući ljudske razli­čitosti
  • upoznati opremu kuhinje (uređaje i aparate, restoransko rublje, posuđe, mali stolni inventar, posuđe i sl.)
  • znati dužnosti kuhara na radnom mjestu i kompetencije rukovodnog osoblja
  • upoznati i znati primijeniti različitu pisanu dokumentaciju – recepte i dr.
  • jelovnik, vinska karta, barska karta, cjenik),
  • naučiti pripremu jela u ugostiteljskim objektima
  • upoznati običaje pojedinih naroda i njihova nacionalna jela
  • znati podatke nužne za proizvodnju i kontrolu kvalitete proizvoda
  • upoznati svojstva hranjivih tvari i njihov značaj u prehrani
  • upoznati namirnice biljnog podrijetla, načine čuvanja, skla­dištenja, konzerviranja, prerade i njihove prerađevine
  • upoznati uživala i njihovo korištenje u prehrani

Trajanje obrazovanja: 3 godine

Uvjeti za upis:

  • završena osnovna škola
  • liječničko uvjerenje (potvrda) o zdravstvenoj sposobnosti
  • sanitarni pregled za obavljanje djelatnosti u ugostiteljstvu
  • ugovor o provedbi praktične nastave

Obavijesti

Dodjela nagrada učenicima povodom Dana Grada Vrgorca

Dodjela nagrada učenicima povodom Dana Grada Vrgorca

Povodom Dana Grada Vrgorca gradonačelnik Mile Herceg uručio je prigodne nagrade učenicima naše škole koji su sudjelovali u projektu “Priča o jagodama hrvatskoga juga” i voditeljici projekta Antei Grgurinović.

Školski šahovski turnir 2025.

Školski šahovski turnir 2025.

I ove godine održan je tradicionalni školski turnir u šahu na kojem su učenici pokazali svoje znanje, strpljenje i strateško razmišljanje. Turnir je protekao u fer i prijateljskoj atmosferi, a borba je bila uzbudljiva do samog kraja. Prvo mjesto osvojio je Roko...

Dodjela nagrada učenicima povodom Dana Grada Vrgorca

Dodjela nagrada učenicima povodom Dana Grada Vrgorca

Povodom Dana Grada Vrgorca gradonačelnik Mile Herceg uručio je prigodne nagrade učenicima naše škole koji su sudjelovali u projektu “Priča o jagodama hrvatskoga juga” i voditeljici projekta Antei Grgurinović.

Školski šahovski turnir 2025.

Školski šahovski turnir 2025.

I ove godine održan je tradicionalni školski turnir u šahu na kojem su učenici pokazali svoje znanje, strpljenje i strateško razmišljanje. Turnir je protekao u fer i prijateljskoj atmosferi, a borba je bila uzbudljiva do samog kraja. Prvo mjesto osvojio je Roko...


Kalendar 2025.

Kalendar 2025

Školski mediji



Skip to content