SUDJELOVALI SMO NA 18.GASTRO SMOTRI UGOSTITELJSKIH ŠKOLA SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE
Od 13. do 15. svibnja 2016. u Komiži se održala 18. gastro smotra ugostiteljskih škola Splitsko-dalmatinske županije. Prilika je ovo u kojoj učenici kuhari i konobari, uz vodstvo svojih mentora mogu pokazati stručnost u pripremanju koktela i jela. MenU se spravljao na temelju domaće regionalne kuhinje. Tradicionalno, i ove godine je sudjelovala naša škola, i to učenice Petra Vujčić i Antonija Šalinović sa svojim voditeljicama Natašom Zmijarević i Marijom Šimunović. Naša vrijedna ekipa predstavila je menu pod nazivom „Proljeće u Vrgorcu“(pršut, sir, janjetina, slatko od jagoda). Uz prezentaciju i degustaciju pripravljenih uradaka, domaćini su pripremili predavanje pod nazivom „Priroda, tradicija i tehnologija". Upriličen je i izlet po Visu.
Smotra učenika ugostiteljskih škola okupljanje je koje nije natjecateljskog karaktera. Osnovni cilj je razmjena iskustva i znanja među učenicima i profesorima sudionicima. Domaćin je srednja škola „Antun Marijašević Karamaneo“ iz Visa. Svaka škola sudionik smotre u prijavi je morala navesti ekipe po kategorijama, nazive kratkih i dugih mješavina te nazive menua kako bi domaćin mogao izraditi menu karte i recepture. Domaćin smotre osigurao je smještaj,, osnovna sredstva i pomagala za sudionike.
Ovogodišnji program odvijao se tako da je prvi dan bio rezerviran za svečano otvaranje, spravljanje barskih mješavina , prezentaciju i degustaciju jela pripravljenih od strane škola sudionica. Naš menu „Proljeće u Vrgorcu“ sastojao se od pripreme Vrgoračkog zalogaja (pršut, sir), janjetine s kupusom te slatkog od jagoda. Što se tiče koktela, učenica Antonija Šalinović pripremila je koktel „Ljetna čarolija“ i „Antonijin suton“. Drugi dan programa bio je rezerviran za izlet i seminar pod nazivom „Priroda, tradicija i tehnologija“ . Sudionici su se tako upoznali s utjecajem društvenih mreža na svakodnevni život, utjecajem neodijskih magneta na rast i razvoj biljaka, o molekularnoj gastronomiji te o autohtonim jelima koprivničkog kraja itd.
Možemo zaključiti da su se naše učenice i mentorice potrudile pripremiti i izložiti svoje uratke od namirnica koje su tradicionalno karakteristične za naš kraj te na taj način dostojno predstaviti ovu našu sredinu. Učenicima sudionicima Smotre uručena su priznanja, nastavnicima i ravnateljima zahvalnice.
« Siječanj 2025 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
30 | 31 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 |
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |