preskoči na sadržaj
Vijesti

SUDJELOVALI SMO NA 18.GASTRO SMOTRI UGOSTITELJSKIH ŠKOLA SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE

Od 13. do 15. svibnja 2016. u Komiži se održala 18. gastro smotra ugostiteljskih škola Splitsko-dalmatinske županije. Prilika je ovo u kojoj  učenici kuhari i konobari, uz vodstvo svojih mentora mogu pokazati stručnost u pripremanju koktela i jela. MenU se spravljao na temelju domaće regionalne kuhinje. Tradicionalno, i ove godine je sudjelovala naša škola, i to učenice Petra Vujčić i Antonija Šalinović sa svojim voditeljicama Natašom Zmijarević i Marijom Šimunović. Naša vrijedna ekipa predstavila je menu  pod nazivom „Proljeće u Vrgorcu“(pršut, sir, janjetina, slatko od jagoda). Uz prezentaciju i degustaciju pripravljenih uradaka, domaćini su pripremili predavanje pod nazivom „Priroda, tradicija i tehnologija". Upriličen je i izlet po Visu.


Smotra učenika ugostiteljskih škola okupljanje je koje nije natjecateljskog karaktera. Osnovni cilj je razmjena iskustva i znanja među učenicima i profesorima sudionicima. Domaćin je srednja škola „Antun Marijašević Karamaneo“ iz Visa. Svaka škola sudionik smotre  u prijavi je  morala navesti ekipe po kategorijama, nazive kratkih i dugih mješavina te nazive menua kako bi domaćin mogao izraditi menu karte i recepture. Domaćin smotre osigurao  je  smještaj,, osnovna sredstva i pomagala za sudionike.

Ovogodišnji program  odvijao se tako da je prvi dan bio rezerviran za svečano otvaranje, spravljanje barskih mješavina , prezentaciju i degustaciju jela pripravljenih od strane škola sudionica. Naš menu „Proljeće u Vrgorcu“  sastojao se od pripreme Vrgoračkog zalogaja (pršut, sir), janjetine s kupusom  te slatkog od jagoda. Što se tiče koktela, učenica Antonija Šalinović  pripremila je koktel  „Ljetna čarolija“ i „Antonijin suton“. Drugi dan programa bio je rezerviran za izlet i seminar pod nazivom „Priroda, tradicija i tehnologija“ . Sudionici su se tako upoznali s utjecajem društvenih mreža na svakodnevni život, utjecajem neodijskih magneta na rast i razvoj biljaka, o molekularnoj gastronomiji te o autohtonim jelima koprivničkog kraja itd.

Možemo zaključiti da su se naše učenice i mentorice potrudile pripremiti i izložiti svoje uratke od namirnica koje su tradicionalno karakteristične za naš kraj te na taj način dostojno predstaviti ovu našu sredinu. Učenicima sudionicima Smotre uručena su priznanja, nastavnicima i ravnateljima zahvalnice.  

 



Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Milena Rakić   datum: 17. 5. 2016.

Kalendar
« Ožujak 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji


Brojač posjeta
Ispis statistike od 31. 3. 2016.

Ukupno: 107083

Arhiva vijesti

Arhiva dokumenata

Tražilica

Školski radio "Tin"


Školski list "Tin"


Društvene mreže

 





preskoči na navigaciju