preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:

Projekt: Polivalentna dvorana

Povijest škole

Srednja škola "Tin Ujević" Vrgorac

 

Škola obavlja djelatnost srednjeg školstva. Djelatnost škole obuhvaća odgoj i obrazovanje mladeži za stjecanje srednje školske stručne spreme te znanja i sposobnosti za rad i nastavak školovanja. Škola je osnovana 1963/1964. godine pod nazivom Gimnazija „Tin Ujević“ Vrgorac. Do tada je veliki broj učenika završavao samo osnovnu školu zbog siromaštva, nezaposlenosti i slabe prometne povezanosti. Mali je broj mladih nastavljao srednje školovanje u susjednim gradovima Metkoviću, Makarskoj i Splitu. Osnivanjem gimnazije u Vrgoračkoj krajini počinje sveobuhvatnije školovanje mladeži, koja nastavkom školovanja na raznim fakultetima i drugim višim i školama postiže zavidne rezultate i iz koje se stvara intelektualna struktura potrebita ne samo ovom kraju nego široj društvenoj zajednici.

Školske godine 1972./1973. škola mijenja ime u Srednjoškolski centar „Tin Ujević“ Vrgorac, koji osim gimanzije obrazuje i osposobljava kadrove potrebite privredi Vrgorca, a i šire društvene zajednice: krojač, galanterist, staklobrusač.
Reformom školstva iz 1974. godine Srednjoškolski centar „Tin Ujević“ Vrgorac obrazuje učenike u tzv. pripremnom stupnju (2 godine), u završnom stupnju za zanimanje krojača, galanterista, staklobrusača, autolimara, automehaničara, bravara, strojobravara, tesara i mesara, u četverogodišnjem obrazovanju za tehničara vinara – voćara – vinogradara. suradnika u nastavi, ekonomista i gimnazijsko obrazovanje.
Pod nazivom Srednjoškolski centar „Tin Ujević“ škola djeluje do 1994. godine kada mijenja ime u Srednja škola „Tin Ujević“ Vrgorac.
Škola je, od osnivanja do danas, pored redovitog obrazovanja, po potrebi, vršila i izvanredno obrazovanje učenika, dokvalifikaciju i prekvalifikaciju pojedinih zanimanja.
U godinama nesebičnog rada prosvjetara ove škole, usprkos brojnim poteškoćama, zrcali se opravdanost njena postojanja kao izvora mladim naraštajima kulturnog, političkog, znanstvenog, gospodarskog i svakog drugog hrvatskog identiteta.

Neki učenici ove škole postali su istaknuti profesori, ekonomisti, pravnici, liječnici, primarijusi, generali, umjetnici i dr.

Valja također istraknuti da osobito velike zasluge u cjelokupnom nastavnom procesu, uključujući i njegove kvalitete, pripadaju brojnim srednjoškolskim profesorima, uz prirodnu nadarenost pojedinaca, što je daje u svemu ovo škrto podneblje.
Danas Srednja škola „Tin Ujević“ Vrgorac nastavlja dosadašnji rad, nastojeći podići svoju kvalitetu. Škola se je u posljednjih deset godina ustalila na upis 14 odjela. Ukupni je upisano 350 učenika. U školi se izvodi plan i program opće gimnazije, te nastavni plan i program za zanimanje kuhar, konobar, automehaničar, mesat i ekonomist.
Veliki broj učenika sa završenom gimnazijom i ekonomskom školom veoma uspješno nastavlja školovanje na fakultetima, višim i visokim školama, te nam je cilj zadržati i podići kvalitetu nastavnog procesa, kako bi učenici stekli što solidnije obrazovanje.

Škola obavlja djelatnost srednjeg školstva. Djelatnost Škole obuhvaća odgoj i obrazovanje mladeži za stjecanje srednje školske, srednje stručne spreme, te znanja i sposobnosti za rad i nastavak školovanja.
Kalendar
« Srpanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji


Brojač posjeta
Ispis statistike od 31. 3. 2016.

Ukupno: 75680

Arhiva vijesti

Arhiva dokumenata

TražilicaŠkolski list "Tin"


Društvene mreže

 

preskoči na navigaciju