preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
vijesti

2021. – PROGLAŠENA GODINOM ČITANJA U HRVATSKOJ!

Vlada Republike Hrvatske podržala je prijedlog Ministarstva kulture i medija da se 2021. godina proglasi Godinom čitanja. Realizacija je to mjera Akcijskog plana Nacionalne strategije poticanja čitanja kojoj je cilj razvoj kulture čitanja i omogućavanje što većem dijelu društva čitanje sa zadovoljstvom i razumijevanjem. Tijekom Godine čitanja provodit će se niz aktivnosti koje ćemo prezentirati i prikazati u obliku medijskih objava.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 8. 2. 2021. 14:03

DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA

I ove školske godine 27.1. obilježili smo Dan sjećanja na žrtve holokausta i sprječavanje zločina protiv čovječnosti. S ciljem upoznavanja učenika s činjenicama o holokaustu te općenito o opasnostima svakog oblika diskriminacije, predrasuda i netolerancije naša pedagoginja i prof. povijesti Matea Mihaljević Jurković održala je predavanje učenicima 4.A razreda. Učenici Blago Vukšić i Nensi Grbavac u knjižnici su pripremili prigodni video, dok su učenice Lucija Nižić, Nika Tolić i Lukrecija Šalinović izradile infografike. Kao na jednom od najtragičnijih događaja u svjetskoj povijesti u kojem je ubijeno više o 6 milijuna Židova te 5 milijuna pripadnika drugih naroda trebamo učiti i graditi puno bolju budućnost.

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 28. 1. 2021. 12:26

LEKTIRA NA MREŽI - FAZA II.

Projekt Lektira na mreži je u II. fazi. Ovaj put smo trebali izraditi lažnu vijest temeljenu na jednom od tri književna predloška (Hamlet, Antigona i Životinjska farma) te ju nasloviti klikolovkom (senzacionalističkim naslovom). Učenici su za izradu lažnih vijesti koristili alat za izradu lažnih novinskih članaka Free newspaper generator. Sveukupno je pristiglo 66 radova. Između 30 najboljih uradaka izabran je i naš uradak pod oznakom LNM180 (autori: Ivana Pear, Petra Kežić i Nikolina Živković - 3.A).

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 28. 1. 2021. 12:11

ISML BOOKMARK PROJECT 2020.

I ove školske godine naši učenici su se uključili  u Međunarodni projekt razmjene straničnika ISLM BOOKMARK PROJECT. Ovim projektom simbolično se obilježava  Mjesec školskih knjižnica. U sklopu projekta škole i učenici sa svih strana svijeta razmjenjuju ručno rađene straničnike ili bookmarke. Ove godine ćemo naše straničnike razmijeniti sa učenicima iz SAD-a.  Na ovaj način razmjenjuju  se ideje, uči se o kulturi, običajima, jeziku i tradiciji zemlje partnera.

U izradi straničnika ove godine sudjelovali su učenici : 1.a, 1.b, 3. d, 4. b i 3. c.

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 4. 12. 2020. 08:44

LEKTIRA NA MREŽI

Naša knjižnica  sudjeluje u projektu Lektira na mreži. Autor projekta je knjižničar i predsjednik HMŠK-a Josip Strija. Naša suradnica na projektu je profesorica hrvatskog jezika i književnosti Palma Tolić. Projekt traje cijelu šk. god. Osnovni cilj projekta je poticati suradnju knjižničara i nastavnika hrv.jezika, poticati  učenika na kreativan rad, na korištenje novih načina rješavanja problema itd.  U proteklih mjesec dana  u prvoj fazi rada  izrađivali smo kreativne uratke u digitalnom alatu Zeoob. Učenici su obradili  ulomke iz djela Hamlet, W. Shakespearea i Životinjska farma, G. Orwella na drugačiji  način. Od pristigla 173 rada, njihova dva rada su odabrana među 30 najboljih. 

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 26. 11. 2020. 11:54

PROMETNA UČILICA – 3.DRŽAVNO NATJECANJE U POZNAVANJU PROMETNIH PROPISA

Od ove školske godine smo odlučili u knjižnici  učenike  uključiti u Prometnu Učilicu (učenici 4. a i 4. b). U tijeku je 3. Državno natjecanje u poznavanju prometnih propisa koje se održava od listopada do prosinca 2020. godine. Cilj natjecanja je podizanje razine prometne kulture, prometnih propisa i pravila u svrhu unapređenja sigurnosti prometa kod djece i mladih sudionika u prometu. Na natjecanju se vrednuju rezultati ispita (online) koje zadaje Ministarstvo unutarnjih poslova. Najbolji učenici, škole te njihovi voditelji mogu osvojiti vrijedne nagrade.

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 26. 11. 2020. 10:45

ETWINNING PROJEKT

eTwinning - Zajednica škola u Europi. Zajedno surađujemo i učimo.

Započeli smo u knjižnici  s radom na eTwinning projektu - Čovjekov utjecaj na prirodu. Jedna je od njegovih autorica i naša nastavnica prehrambene tehnologije Nina Bjeliš. Osnovni je cilj projekta razviti vještine i znanja za društvene i ekološke promjene u bliskoj budućnosti (podignuti svijest o pravilnoj prehrani, recikliranju otpada, nesavjesnoj potrošnji prirodnih resursa te odabiru i stvaranju novih ekološki prihvatljivih proizvoda itd.). U prvim aktivnostima tako smo u školskoj knjižnici s učenicima 1.B i 2.C sortirali biljke lovora, lipe i šipka te ih pripremali za sušenje. Biljke smilja i gospine trave miješali smo s maslinovim uljem. Od njih ćemo praviti ekokreme. Učenik Blago Vukšić iz 4.B i Milan Jakičević iz 3.A izradili su prijedlog za logo projekta. U sljedećim aktivnostima pripremat ćemo džemove, arancine, ušećerene bademe, izrađivati logotip, deklaracije, kataloge, plakate, infografike... Radujemo se novim izazovima!

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 26. 11. 2020. 10:32

MJESEC HRVATSKE KNJIGE 2020.

 

I ove školske godine obilježili smo Mjesec hrvatske knjige koji je posvećen planetu Zemlji. Moto je manifestacije „Razlistaj se“. Kao što razlistano stablo daje život, tako listanjem i učenjem iz naših knjiga dobivamo nova znanje. Znanje je najbolje „oružje“ pomoću kojega možemo mijenjati svijet. Učenici su se priključili maratonu čitanja Minuta za čitanje. Čitali smo poeziju poznatih pisaca s motivom prirode. Izradili smo plakat za naš školski pano. Kreirali smo e-plakate u programu Canva te je Josip Bilić, prof.geografije, održao učenicima 1.c predavanje o obnovljivim izvorima energije uz prigodni ekokviz. https://wordwall.net/play/6585/897/532 Čitajmo i ponašajmo se odgovorno prema prirodi jer ona bez nas može. A možemo li mi bez nje?

 

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 26. 11. 2020. 10:18

MJESEC HRVATSKE KNJIGE 2020.- MINUTA ZA ČITANJE

U sklopu obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige kao središnji program 23. listopada u organizaciji HČD-a odvijao  se maraton čitanja pod nazivom MINUTA ZA ČITANJE. Naši učenici pridružili su se akciji. Čitali su tekstove i poeziju sa tematikom prirode. Cilj je ove online akcije poticanje čitanja i pismenosti kroz popularizaciju čitanja iz užitka, kao temeljnog preduvjeta za razvoj spomenutih vještina, ali i kao neizostavnog kulturnog sadržaja u životu svakog pojedinca.

https://www.facebook.com/SSTinaUjevica/videos/362249458226766/

 

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 25. 11. 2020. 10:42

IZLOŽBA RADOVA U KNJIŽNICI - NENSI GRBAVAC 4.B

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 16. 10. 2020. 10:52

SMJERNICE ZA RAD ŠKOLSKIH KNJIŽNICA U UVJETIMA BOLESTI COVID-19

Poštovani učenici!

Radno vrijeme knjižnice je svaki radni dan od 7,45 – 13,01 (rad s učenicima).U navedenom vremenu trebate se pridržavati epidemioloških uputa:

 

-dezinfekcija ruku na ulasku u školu/knjižnicu

-fizička udaljenost 2 metra između korisnika i korisnika, korisnika i knjižničara

-bez zadržavanja i okupljanja ispred knjižnice

-kada jedan korisnik izađe, sljedeći može ući

-korisnik vraća građu na predviđeno mjesto u plastičnu košaricu ili kutiju

-korisnik ne ulazi u prostor između polica s građom

-vraćena građa ostavlja se u karanteni 72 sata, dezinficira i vraća na police

RAD U KNJIŽNICI

-Mogu se organizirati prethodno najavljene i nadzirane aktivnosti manje grupe djece istog razreda  u prostoru čitaonica uz poštivanje mjera fizičke udaljenosti i higijene.

-u knjižnici može bisti istodobno 5 osoba 

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 23. 9. 2020. 12:22

TJEDAN PSIHOLOGIJE

Gostovanjem psihologinje Nataše Palac iz Ploča u knjižnici smo obilježili  Tjedan psihologije koji se održava od 17.2 do 23.2. u cijeloj Hrvatskoj. Cilj mu je  približavanje psihologije užoj i široj zajednici. Brojnim aktivnostima želi se pokazati sva širina uključenosti  psihologijske teorije i prakse u životu pojedinca. Naziv Natašine  radionice  bio je Kako se osjećati dobro…i još bolje? Cilj je svakog čovjeka  biti sretan, a biti sretan znači dobro se osjećati. Zlatne formule nema, ali postoji puno stvari koje nas mogu učiniti sretnima, a to su  najčešće male i jednostavne stvari. Pored pozitivnih emocija koje nas čine sretnima postoje i negativne emocije s kojima se trebamo suočiti ali i  pritom moramo uvažavati. Vrlo često su nam putokaz što trebamo mijenjati,  prilika su  za rast i razvoj te  za osobnu katarzu.   

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 24. 2. 2020. 12:15

"VALENTINOVSKI SAT"

Motom  „Kako je divno biti nekome nešto“  započeli smo „valentinovski“ sat u 2.A razredu povodom obilježavanja Dana zaljubljenih. Čitale su se najljepše ljubavne pjesme,  pisma poznatih umjetnika.  O snazi prave ljubavi saznali smo pročitavši tragičnu ljubavnu priču o Miljenku i Dobrili. Učenice 4.A Donata Tolić i Iva Šarić  te učenica Petra Matković iz 1.A  glazbeno su uljepšale sat. Naglasili smo da je ljubav snaga koja ruši sve zapreke, pobjeđuje sebičnost, patnju i smrt. Ako i ne volimo onom romantičnom ljubavlju, ljubav je ta koja čeka da je poklonimo nekome....majci, ocu, bratu, prijatelju. Uvijek postoji netko tko će je rado primiti. Volite da biste bili voljeni!

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 19. 2. 2020. 13:54

OBILJEŽILI SMO DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA

DA SE NE ZABORAVI!

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na  žrtve holokausta  27.1.   za učenike 1.A, 1.B i 2.C razreda organizirana je projekcija filma s temom holokausta. Naglašeno je  da je holokaust bio gubitak za civilizaciju kao cjelinu kao i za države koje su bile izravno uključene. Također, ukazali smo  na opasnost od radikalnih, ekstremističkih pokreta i totalitarnih režima, antisemitizma, ksenofobije i svih oblika mržnje. Učeći na povijesnim činjenicama  na koje nismo ponosni,  ispravnije  možemo djelovati  u budućnosti. Kao demokratski građani svatko je odgovoran za društvo a budućnost  temeljena na poštivanju različitosti, ljudskih prava, posebno manjina,  bit će zasigurno svijetla.

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 30. 1. 2020. 09:27

KVIZ ZA POTICANJE ČITANJA „ČITANJEM DO ZVIJEZDA“

U petak 13.prosinca  od 12,00 do 12,40 sati u knjižnici održana je školska razina kviza znanja i kreativnosti Čitanjem do zvijezda za srednje šole u školskoj godini 2019./2020.  Učenici su kviz znanja riješavali u aplikaciji Testmoz. Sudjelovale su učenice  Antea Miličević i Korina Pervan iz 3.A, Donata Tolić iz 4. te Mila Nevenka Fofić iz 2.A. Ovogodišnja tema kviza je znanstveno-fantastična literatura za mlade a odgovarat će na on-line pitanja iz knjiga: D. Adams: Vodič kroz galaksiju za autostopere, R. Bradburry: Fahrenheit 451 te A. Huxley: Vrli novi svijet. Sve četiri učenice  prošle su  bodovni prag te stekle pravo sudjelovanja na regionalnoj razini. Cilj kviza je poticanje  promicanje aktivnog čitanja u slobodno vrijeme, istraživački rad na tekstu, upoznavanje različitih žanrova i praćenje suvremene književnosti. Čestitke učenicama!

 

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 16. 12. 2019. 12:37

MJESEC HRVATSKE KNJIGE 2019.

I ove godine pridružili smo se obilježavanju Mjeseca hrvatske knjige. Ovogodišnja je tema  muzika a povod je 200-ta godišnjica rođenja Vatroslava Lisinskog. Cilj manifestacije  promicanje je čitanja i promoviranje  knjiga. Pod motom U ritmu čitanja s učenicima smo izrađivali straničnike sudjelujući u međunarodnom projektu razmjene straničnika ISLM BOOKMARK PROJECT. Ove je godine naša zemlja  partner Mađarska. Na satu hrvatskog jezika prof.Palme Tolić  te na SRZ-u učenika 2.B i 3.C učenica Mila Fofić (2.A), koja i sama piše i puno čita,  predstavila je  i preporučila svoju omiljenu knjigu. Inspirativnim riječima govorila je o utjecaju knjiga na njeno pisanje i pogled na život. Također, upoznali smo se s znanstvenim činjenicama ZAŠTO ČITATI. Mila nam je ponudila recept prema kojem je knjiga poslastica, kako kaže veliki Tin, o kojoj trebamo ovisiti svaki dan.

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 30. 10. 2019. 12:54

ORGANIZIRALI SMO TURNIR U ŠAHU

POBJEDNIK MATEJ HERCEG (2.B)

Jeste li znali da je u 30 zemalja šah uveden kao izborni predmet? Prva srednja škola koja ga je uvela kao obvezan predmet nalazi se u bugarskoj Slivnici. U Hrvatskoj, a u suradnji s šahovskim velemajstorom Garijem Kasparovim, postoji inicijativa da se uvede u škole kao izborni predmet. Potaknuti time došli smo  na ideju da se našim učenicima ponudi kao izvannastavna aktivnost. Zainteresiranost učenika za sekciju je izvan svakog očekivanja. Voditelj aktivnosti profesor je geografije Josip Bilić, dobar igrač šaha. Kroz školsku godinu učenici su se upoznali s poviješću razvoja šaha, velikanima ove igre te glavnim taktičkim idejama. Na internetu su gledali poteze uz komentare velemajstora. Na kraju ove godine organizirali smo školski turnir među članovima sekcije. Pobijedio je Matej Herceg (2.B). Drugo mjesto osvojio je Gašpar Frane (1.A), dok je treće mjesto osvojio Blago Vukšić (2.B). Šah kod djece razvija kritičko i logičko razmišljanje, rješenja i odluke donose se u kratkom roku te doprinosi razvoju pažnje i samokontrole.

  :: opširnije :: 


objavio: Milena Rakić  datum: 7. 6. 2019. 12:27
 


 

ŠK. GOD. 2018./2019.

26.3. - OBILJEŽEN SVJETSKI DAN PODRŠKE OBOLJELIMA OD EPILEPSIJE

ZNANJEM PROTIV PREDRASUDA

OTVORENO O EPILEPSIJI 

U svijetu postoji bezbroj bolesti koje  svojim specifičnim simptomima  privlače pozornost, izazivaju kontroverze i stvaraju predrasude. Jedna od takvih je i epilepsija.  Oboljeli od epilepsije i njihove obitelji tijekom povijesti trpjele su  nerazumijevanje. Stoga je povodom Svjetskog dana podrške oboljelima od epilepsije u školi gostovala  naša bivša učenica   Ela Miličević  koja i sama boluje od ove bolesti. Učenici su imali priliku upoznati  jednu hrabru djevojku koja otvoreno priča o svojim iskustvima. Ela je primjer drugima, pogotovo mladima, kako se nositi s problemom te ga prije svega shvatiti kao priliku za napredovanjem. Bolest ju je naučila životnoj filozofiji u kojoj  se više cijeni zdravlje, više suosjeća, razumijeva drugog čovjeka. Svatko od nas, pa tako i Ela svojim društvenim angažmanom, želi  svijet učiniti boljim i tolerantnijim za  život  bez obzira na različitosti i  predrasude.

 

 

 

 

 

 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

____________________________________________________________________________

Tjedan psihologije (18. - 24. 2. 2019.)

Održano predavanje za nastavnike

Povodom Tjedna psihologije psihologinja Nataša Palac za nastavnike je u knjižnici  održala predavanje Emocionalna inteligencija (EQ). Nema čovjeka na svijetu koji nema nekih psiholoških dilema. Svjedoci smo nemilih događaja o kojima  čujemo na televiziji, vidimo  na svom radnom mjestu  ili okolini. Pitamo se kako se problem nije mogao uočiti, kako emocije nismo mogli prepoznati i potom prevenirati. Jedan je od problema činjenica da postoji  stigma osobe koja ima lakše psihološke ili teže psihičke probleme te obitelji koja dijeli s njim suživot. Sram i strahovi zbog izolacije i osude okoline najčešći su razlozi da se problem skriva  i ne suočava s njim te ne traži stručna pomoć. Stoga je promocija psihologije i psihologa potrebna. Sve o emocijama, prepoznavanju, sposobnosti da osjećamo tuđe emocije i sudjelujemo u njima saznali smo na ovom predavanju.

   

 

 

 

 

__

 

__________________________________________________________________________

POTIČEMO ČITANJE

ČITAJ NAGLAS. MIJENJAJ SVIJE(S)T!

SVJETSKI DAN ČITANJA NAGLAS

Uvidjevši da mnoga djeca u zemljama trećega svijeta ne znaju čitati ni pisati,tj. ne mogu ispričati svijetu svoje  životne priče, američka pedagoginja na području pismenosti Pam Allyn se  putem organizacije LitWorld odlučila zalagati za promicanje  pismenosti koja je uvjet društvenih promjena i razvoja.  Jedna od aktivnosti je obilježavanje Dana  čitanja naglas. Pridružili smo se čitanjem svojih omiljenih tekstova. Učenici su  čitali  Bibliju, poeziju Tina Ujevića, A.B. Šimića, tekst blogerice Matee Mihaljević iz Ljubuškoga , poglavlja iz knjige Sanjari i borci Ingrid Ivković (Kćeri ne nosi marke, budi marka, Znaš li). Učenica  Mila Fofić pročitala je i svoj prozni tekst Put. Analizirali smo tekstove, pričali  o knjigama, čitanju. Svi izabrani tekstovi, složili smo se, u sebi su veličali plemenite vrijednosti kojima svi težimo. 

 

  

 

___________________________________________

OBILJEŽAVANJE DANA SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA

Za Dan sjećanja na žrtve Holokausta 27. siječnja profesorica povijesti  Matea Mihaljević-Jurković održala je  radionicu uz prikazivanje dok. filma Auschwitz S. Spielberga. Cilj radionice bio je senzibilizirati učenike na primjere nepravde, progona i kršenja ljudskih prava te razvijanje njihove odgovornosti u kontekstu građanskog društva.

 

 

     

 

 

 

 

 

______________________________________________________

 

 

BLAGDANSKE AKTIVNOSTI 

Blagdansko je vrijeme. Vrijeme dobrote, praštanja, pomirenja i slavlja. Vrijeme susreta Boga i čovjeka, čovjeka i čovjeka. Pružiti ruku mira i ljubavi, donijeti zrnce radosti i veselja nastojali su učenici volonteri za 4 vrtićke grupe pripremavši u knjižnici  predstavu „Božić jedne lutke“. Predstava s temom o važnosti i potrebi prijateljstva, pa makar to bila i jedna lutka,  ukazala im je na potrebu kako treba biti otvoren, dobronamjeran i tolerantan u stvaranju prijateljstva. Da nisu sami pokazali smo i štićenicima staračkog doma  zapjevavši  božićne pjesme. S novom nadom u bolju godinu  ušli smo na najbolji način…susretom.

 

 

 

 

 

______________________________________________________

MJESEC HRVATSKE KNJIGE 2018.

UČILI SMO O GLAGOLJICI  ČITALI VRTIĆANIMA I UGOSTILI SMO PISCA

 

Ove školske godine i naša knjižnica se pridružila obilježavanju Mjeseca hrvatske knjige čiji je osnovni cilj promicanje knjige i čitanja. Ovogodišnja tema  bila je baština dok je  glavni motiv glagoljica kao simbol hrvatskog nacionalnog identiteta. Učenici su tako saznali sve o glagoljici. Učili smo i pisati  na ovom najstarijem slavenskom pismu. Mališanima je od djetinjstva važno čitati. Stoga  smo čitali  predškolcima  slikovnice s temom kako pobijediti strah.  Ugostili smo i pisca, kroničara našeg mjesta Juru Divića. Razgovarali smo o pisanju i književnosti. Čitao nam je svoje zanimljive  kratke satirične priče koje odašilju  humanu poruku. Britkim i ponekad nemilosrdnim humorom  učenike je uspio nasmijati kao kakav stand-up komičar ocrtavajući mane, ali i toplinu ljudi našega kraja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

_________________________________________________________________________

 

PROJEKT BOOKMARK 2018.

Peti put za redom uključili smo u međunarodni projekt razmjene straničnika ISML BOOKMARK PROJECT 2018. koji se svake godine odvija pod pokroviteljstvom Međunarodne udruge školskih knjižničara IASL, a kojim se obilježava Mjesec školskih knjižnica. U sklopu projekta škole i učenici sa svih strana svijeta razmjenjuju ručno rađene straničnike. Ove godine za partnera smo dobili jednu srednju školu iz Salira,  grada u Portugalu. Tema je bila „Volim svoju knjižnicu“. Nakon razmjene  straničnike izložimo na panou. Cilj razmjene straničnika je ukazati na važnost školske knjižnice, promicanje multikulturalnosti i različitosti te razvijanje likovne i pismene kreativnosti. U nastavku pogledajte video s prirodnim ljepotama Portugala.

https://www.youtube.com/watch?v=Z8XP7UjzvnU

   

   

            

    

 

 

____________________________________________________________________________

ŠK.GOD. 2017./2018.

U KNJIŽNICI SMO UČILI O LJUDSKOM TIJELU - DANI PREDŠKOLSKOG ODGOJA

Sudjelujući na Danima predškolskog odgoja volonteri naše škole pokazali su da ipak djeca najviše vole djecu. Veseleći se suradnji, zadaća nam je bila osmisliti sadržajan i zanimljiv program za šest vrtićkih  grupa  u tri dana sudjelovanja. U zajednički dogovorenim radionicama, sa svojim  voditeljicama, učenici su nastojali  njihov dan učiniti  posebnim. Teme radionica bile su vezane za ekologiju, urednost i upoznavanje svoga tijela. U temi „Upoznajmo svoje tijelo“ koja se održala  uz prisustvo Gracijele Gašpar, prof.biologije, učenici su na osnovu slikovnih prikaza,  modela kostura i modela tijela s  organima prikazali ljudsko tijelo i objasnili čemu što služi.  Razgovarali smo o tome kako ga njegovati  i kako ga zaštiti od bolesti. Bilo im je izrazito zanimljivo držati u rukama srce, pluća i crijeva. Od malena moramo razvijati ekološku svijest.  Pokazali smo to u  temi o  prirodi. Buđenje proljeća učenici su dočarali   najprije  kroz sviranje skladbi  na klarinetu i flauti uz pjevanje,  zatim  čitanjem igrokaza o tome kako razgovaraju i biljke i životinje. Djeca su iznosila  svoja iskustva  o  čuvanju  prirode te smo se na kraju i kreativno izrazili  likovnim  radovima. Naučili su kako je u prirodi sve živo  i kako se moramo s poštovanjem odnositi prema svakom obliku života. U temi o  urednosti najmlađima smo kroz razgovor  i čitanjem slikovnice „Maca papučarica“  ukazali na važnost stjecanja radnih navika,  pogotovo u urednosti. Na taj način  ne samo da pomažu sebi već i svojim roditeljima. 

Srednjoškolci volonteri  bili su zadovoljni što su uljepšali Dane predškolskog odgoja. Uz pjesmu, druženje i edukativne sadržaje pokazali su se kao pravi volonteri koji dobrovoljno žele i vole uveseliti drugog čovjeka.

 

    

  

 

 

 

 

 

_______________________________________________________

ANTONIA ŠARIĆ  U  KVIZU „ČITAJMO DO ZVIJEZDA“

Antonia Šarić, učenica 4.A sudjelovala je na kvizu znanja i kreativnosti  „Čitanjem do zvijezda“  koje organizira Hrvatska mreža školskih knjižničara. Uspješno je prošla  školsku i županijsku razinu te stekla uvjete za sudjelovanje na nacionalnoj razini. Kviz znanja  sastoji se  od pitanja na koja  učenici odgovaraju iz odabranih knjiga. Ovogodišnja tema kviza znanja bila je povijesni roman. Zadane su knjige koje su morali pročitati:  Zlatarevo zlato  Augusta Šenoe, Judita Mire Gavrana, Kradljivica knjiga Marka Zusaka  i Vitez slavonske ravni Marije Jurić Zagorke. Kviz se rješavao on-line. Antonia je velika ljubiteljica knjige, a svoje slobodno vrijeme najčešće provodi čitajući suvremene strane autore  na engleskom jeziku.

 

 

 

____________________________________________________________________________

TJEDAN PSIHOLOGIJE 


Već drugu godinu zaredom obilježavamo Tjedan psihologije. Učenici su prema svom interesu istražili zanimljive  teme te  ih  prezentirali ekonomistima koji se u svom školovanju ne susreću  s predmetom   psihologije. Teme prezentacija, a koje su se istraživale pod mentorstvom stručne osobe psihologinje, bile su Snovi, Medijska manipulacija, Mozak genijalaca te Kako pornografija utječe na mlade?. Najviše je ih je zainteresirala ova zadnja tema na koju se povela i rasprava. I ove godine je u knjižnici  gostovala Nataša Palac, psihologinja iz OŠ iz Staševice i Ploča. Njena tema bila je vezana za stres. 

 

Učenici su intenzitet stresa mjerili  stresomjerom. Psihologinja nam je  pojasnila  opasnosti stresa po naše zdravlje  te vježbe koje nam pomažu u borbi protiv njega. Motiv obilježavanja Tjedna psihologije   nastao je  iz želje da se psihologija kao znanost  približi javnosti, zatim da postanemo svjesni činjenice da ona  može pridonijeti poboljšanju kvalitete života pojedinca i zajednice.

Učenicima se pojasnilo da je psiholog stručnjak koji nam pomaže u rješavanju malih problema kako oni ne bi postali veliki, te obratiti se njemu  nije nikakva sramota, a  kakvo je inače uvriježeno mišljenje u malim sredinama.

     

 

 

_

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

_________________________________________________________________

DEBATA 

CIJEPLJENJE – PRAVO NA IZBOR ILI OBVEZA?

Među učenicima, članovima  Debatne  i Istraživačke grupe koju vode Drago Mihaljević, prof i Milka Vučić, psihologinja, organizirana je u knjižnici debata na temu „Cijepljenje – pravo na izbor ili obveza“ . Aktualna tema o kojoj se puno priča potaknula učenike je i pružila im priliku da se javno izraze uz argumentirano pristupanje raspravi, da razvijaju kulturu dijaloga ali i pokažu svoje  retoričke sposobnosti. Tijekom trajanja debate obje strane, i negacijska i afirmacijska, razmjenjivali su stavove i argumente u okviru pitanja: „Krši li se  obveznim cijepljenjem ljudsko pravo na slobodu izbora?“, „Opasnost od nuspojava zbog nedovoljne neistraženosti cjepiva“,  „Što je pridonijelo suzbijanju epidemija – cijepljenje ili bolji higijenski uvjeti“? „Ugrožavamo li pravom na izbor zdravlje većine?“ ..itd. Nakon burne  rasprave odluka sudaca o pobjedi pripala je afirmacijskoj grupi koja  se zalagala za obvezno cijepljenje. 

______________________________________________________

SURADNJA KNJIŽNICE I ŠKOLSKIH VOLONTERA

U modernim je društvima volonterski angažman od velike važnosti za razvoj stabilnog civilnog  društva, a može biti i pozitivan čimbenik prilikom traženja posla. Škola kao odgojna  institucija treba prepoznati  i poticati svoje  učenike  u razvoju empatije, solidarnosti, socijalne osjetljivosti  za najugroženije skupine društva.  Sve to nastojimo poticati u našoj školi i kroz aktivnosti  Volonterske grupe koja broji 40-ak učenika. Dogovarali i pripremali smo se u knjižnici. Ovog polugodišta  aktivnosti smo  realizirali  u Dječjem vrtiću Pčelica priredivši im igrokaz za sv. Nikolu. Volontirali smo u specijalnom odjelu osnovne škole.  Sudjelovali  smo  pri realizaciji kampa za učenike iz Vrgorca i Metkovića u organizaciji  Zajednice „Papa Ivan XXIII“ pomažući  učenicama  prilikom rješavanja zadataka, zatim u  animaciji sviranjem, pjevanjem, igranjem društvenih igara itd.U svim ovim aktivnostima nekome smo pomogli, a nekoga zabavili i uveselili. Zauzvrat smo tražili samo osmjeh i jedno malo hvala. Osim općeg dobra, volontiranjem su učenici pridonijeli  samorazvoju  jer im je poraslo samopouzdanje, a uz to imali su priliku razviti i svoje socijalne vještine. Odlučniji su da u sljedećim aktivnostima još više njeguju humane  vrednote. Volontiranje nam je pružilo mogućnost da se  međusobno družimo, sklopimo prijateljstva te da na život gledamo drugačijim očima. Voditeljice volontera su Ivana Gašpar,prof., pedagoginja i knjižničarka. 

 

 

 

________________________________________________________

OBILJEŽEN  MJESEC HRVATSKE KNJIGE 2017.

Mjesec hrvatske knjige manifestacija je koja se više od dva desetljeća  provodi  od 15. listopada do 15. studenoga. Ove godine  bila je  posvećena enciklopedistici  pod geslom: Sve na jednom mjestu.  Obilježili  smo je  i mi  na prigodan način kako bi među učenicima poticali kulturu čitanja i ljubav prema knjizi. Navodeći sve dobrobiti i koristi čitanja, ljubiteljice dobre knjige, učenice Antonija Šarić, Iva Šarić, Tereza Fofić i Donata Lucia Tolić predstavile su svoju najdražu knjigu. 

Na zanimljiv  način  smo tako  saznali sve o  knjigama Harry Potter, Labirint, Good me, Bad me  te ponešto o  pjesmama  S. Jesenjina. Čitajući Jesenjinovu poeziju  na hrvatskom i ruskom poslušali smo i uglazbljenu verzije njegove pjesme Pismo majci  na ruskom jeziku. Učenici su tako dobili motivaciju i preporuku od svojih vršnjaka  za čitanje dobrih knjiga.

 

 

 

_____________________________________________________

 

ŠK.GOD. 2016./2017.

SUDJELOVALI SMO U NAGRADNOM EKONATJEČAJU

Povodom obilježavanja Dana planeta  Zemlje  22. 4. 2017. godine sudjelovali smo u nagradnom ekonatječaju „Otpad ili smeće? Od tebe sve kreće!“ Regionalnog centra čistog okoliša  Split. Rad je trebalo predstaviti na plakatu formata B1. Otpad je jedan od najvećih problema današnjice koji se mora sustavno  rješavati. Stoga je i cilj ovog natječaja potaknuti predškolsku i školsku djecu na razmišljanje o okolišu, važnosti odvajanja otpada i recikliranja. Poticanjem  mladih na ekološke aktivnosti od najranije dobi stvaraju se pozitivne navike odgovornog ponašanja prema otpadu, prirodi i sebi.Učenice Iva Jelavić, Paula Gašpar i Anamarija Šimunović  tako su izradile plakat na kojem je prikazan jelen koji svojim rogovima simbolično drži i  štiti planet Zemlju. Jelen je simbol prirode, ljepote, suosjećajnosti, ljubavi, rasta i  snage. Upravo one snage, suosjećajnosti i ljubavi koja katkad nedostaje u odnosu prema prirodi. Kao „kralj šume“ simbol je  mira i ravnoteže,  ravnoteže koja je narušena na ovoj našoj Zemlji  nesavjesnim ekološkim djelovanjem. Zato je jedna njegova strana  lica zdrava i lijepa, a druga ranjena.  Kada otpadnu  rogovi jelena, ponovo se obnavljaju, izrastaju u veće, snažnije i ljepše. To je simbol koji u sebi sjedinjuje na najljepši način smrt i ponovno rađanje. Postoje oni koji uništavaju prirodu, ali i oni koji se o njoj brinu  i savjesno ponašaju. Njihova snaga života i ljubavi  obnovit će lice Zemlje kao što se obnavljaju rogovi jelena.


 

_________________________________________________

TJEDAN PSIHOLOGIJE (20.-26.veljače 2017.)

Ove školske godine uključili smo se u obilježavanje Tjedna psihologije od 20. do 26.2. koji se u Hrvatskoj provodi  s ciljem popularizacije psihologije. U obilježavanje su se  aktivno uključili učenici trećeg i četvrtog razreda gimnazije koji pohađaju nastavu psihologije. Tako je naša prof. psihologije Milka Vučić  u knjižnici  održala radionicu „Profesionalna orijentacija“ znajući da većina učenika ima problema s odabirom pravog zanimanja. Radionica je uključivala vrlo zanimljive testove  za procjenu vještina, sposobnosti, osobina te  upitnik radnih vrijednosti i radne motivacije. Svi su se složili da će im to pomoći oko nastavka školovanja pri donošenju adekvatnih odluka o izboru zanimanja, tj. usklađivanju individualnih mogućnosti i svojih potreba i želja. U goste smo pozvali i psihologicu Natašu Palac koja radi u OŠ u Pločama i Staševici. Tema njenog predavanja  bili su  muško-ženski odnosi s osvrtom  na knjigu američkog psihologa Johna Graya  Muškarci su s Marsa, žene su s Venere. Jasno se dalo uvidjeti da  muškarci i žene imaju različite mentalne sklopove koji se ipak mogu prilagoditi jedan drugome u ostvarivanju uspješnog suživota.

______________________________________________________

OBILJEŽEN DAN SJEĆANJA NA HOLOKAUST

Povodom Međunarodnog   dana sjećanja na žrtve holokausta  koji se obilježava 27.1. na dan oslobođenja najvećeg nacističkog logora Auschwitz, u knjižnici su  upriličene  radionice   za nekoliko razreda te je izrađen prigodni  plakat. Radionice je održala naša pedagogica i prof.povijesti Matea Mihaljević Jurković. Osnovni cilj ovih  radionica je senzibiliziranje učenika na primjere nepravde, progona  i kršenja ljudskih prava, zatim osuda svakog ratnog zločina i zločina protiv čovječnosti. Učenici su se kroz uvodno predavanje, prikazani dokumentarni film o Auschwitzu i grupni rad  upoznali s nacističkom antisemitskom ideologijom, planom „konačnog rješenja“. U raspravi su zaključili da ovakve zločine ne smijemo zaboraviti, a na nama ostaje da se pobrinemo da se ovakvo što više ne ponovi. Kao što je u dokumentarnom filmu navedeno, dok se čovječnost jedne osobe  može ugasiti, čovječanstvo se ne može. Ono ustraje! Ponekad tiho pobjeđuje naposljetku.

________________________________________________________________________

DAN SJEĆANJA NA VUKOVAR

Svake godine 18. studenoga obilježava se Dan sjećanja na Vukovar. Bitka za Vukovar bila je bitka koja je imala veliku važnost za daljnji tijek vojnih i političkih zbivanja u Domovinskom ratu. Vukovar nije branio samo sebe, već i cijelu Hrvatsku. U našoj smo školi i mi na prigodan način iskazali poštovanje  stradalnicima Vukovara. Učenici su u knjižnici  pogledali  dokumentarni film o ratnim zbivanjima u Vukovaru 1991., izradili su pano,  a za sat povijesti  prof. Nede Andrić  učenici III.a  pripremili su referate o osobama koje su imali veliku ulogu u obrani grada, bilo da su se borili pisanom i živom riječju kao što je to činio Siniša Glavašević, novinar Radio Vukovara, bilo da su  direktno  sudjelovali u borbi. Također smo razgovarali o Domovinskom ratu, o važnosti i ulozi Vukovara kao simbola svehrvatske obrane, junaštva i žrtve za našu domovinu. Nekoliko učenika sudjelovalo je i u svečanom mimohodu u Vukovaru.

Po riječima Siniše Glavaševića rat je nešto najstrašnije što se može dogoditi ljudima. Prošlost se ne smije zaboraviti, a budućnost se mora graditi. Budućnost koja će se, nadajmo se, temeljiti na međusobnoj  ljubavi i razumijevanju.

 

_________________________________________________________________________

SUDJELOVALI SMO U MEĐUNARODNOM PROJEKTU BOOKMARK

Međunarodni dan školskih knjižnica obilježava se  u svijetu od 1997.,  u Hrvatskoj od 2002.godine. Obilježava se u sklopu Mjeseca hrvatske knjige, zadnji ponedjeljak u listopadu.

Povodom toga, Međunarodna udruga  školskih knjižnica (IASL) organizira projekt izrade i razmjene straničnika(knjižni označivač) između školskih knjižnica širom svijeta. Moto ovogodišnjeg projekta je Nauči odgonetnuti svoj svijet. Cilj ovog projekta  je promicanje knjige, čitanja i knjižnica, biti dio međunarodne zajednice i međunarodne kulture, upoznati djecu iz drugih zemalja i upoznati škole drugačije od naše. Ove je godine naša partner škola  Vanier Catholic Secondary school  iz  grada  Whiitehorsea,Yukon, Kanada.Straničnike smo izradili te poslali uz jednu prezentaciju o našem gradu i školi. Njihove straničnike smo dobili poštom. Zanimljivo je da je njihova knjižničarka s obitelji prije par godina putovala Europom te je provela  mjesec dana u Hrvatskoj. Toliko joj se svidjela naša zemlja da je odabrala školu iz Hrvatske za suradnju.

 

 

_____________________________________________________________________________

 

OBILJEŽEN SVJETSKI DAN JABUKA

Na prigodan način u našoj školi obilježen je Svjetski dan jabuka koji se tradicionalno slavi 20.10. Učenici kuharstva s profesoricom Natašom Zmijarević  pripremili  su savijaču od jabuka za učenike i nastavnike, a gimnazijalci Bruno Erceg, Duje Šalinović i Ana Granić izradili su  prezentaciju o jabuci u knjižnici te sve to prikazali učenicima  I.a i I.b razreda. Izrađen je i plakat na tu temu. Osnovni razlog  obilježavanja ovog dana  leži u činjenici da u našem svakodnevnom životu sve manje pažnje posvećujemo voću. Kako voće čini važnu namirnicu uravnotežene i pravilne prehrane, nismo mogli ne pridati  pažnju „kraljici među voćkama“, jabuci. Jabuka je i važna poljoprivredna kultura našeg kraja.

Još su i stari Rimljani svoje obroke završavali jabukama kod kojih su posebno cijenili aromu, slatkoću i ljepotu. Jabuka je danas najčešće kultivirano stablo na svijetu koje se u Europi nalazi još od pretpovijesti, a danas poznajemo gotovo 10 000 sorti jabuka. Učenici su tako dobili informacije o njenom povijesno-zemljopisnom  porijeklu, zdravstvenoj vrijednosti, gdje se sve jabuka spominje u književnosti, saznali su izreke o jabuci te  poznate i nepoznate priče o korištenju simbola jabuke kao loga  ali inaziva u imenu poznatih  gradova itd.

Obilježavanjem Dana jabuka promovirali  smo zdrav način života i prehrane.

_____________________________________________________________

 

OBILJEŽEN MJESEC HRVATSKE KNJIGE

SUDJELOVALI SMO U NACIONALNOM KVIZU ZA POTICANJE ČITANJA

Gimnazijalka Laura Gašpar, učenica 2. a razreda, sudjelovala je u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja. Kviz je namijenjen mladim čitateljima, a provodi se povodom obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige (15.10.-15.11.). Organizator je Knjižnice grada Zagreba. Kviz se proveo on - line u školskoj knjižnici. Laura je za kviz morala pročitati tri knjige: Krugovi na vodi autorice Snježane Babić – Višnjić, Ljeto za pamćenje Mire Gavrana te Bio sam pas i opet sam Nene Lončar. Budući je Laura vrijedna i umjetnički nadarena učenica koja voli čitati, riješila je sva pitanja točno pa je tako uključena u finalno nagradno izvlačenje koje će se održati u Zagrebu u NSK 15.11.2016. Glavna je nagrada  tablet računalo.

U Nacionalnoj strategiji za poticanje čitanja  naglašeno je  da su istraživanja  pokazala da  se u Hrvatskoj nedovoljno čita, a posebno da se nedovoljno dobro čita. Čitanje ima barem dvije značajne dimenzije, intelektualnu (spoznajnu) i emocionalnu (doživljajnu). Ono ne unaprjeđuje samo razumijevanje i kritički pristup životu pojedincu i zajednici, već pridonosi i cjelovitom osobnom razvoju . Stoga čitanje treba promicati kao društvenu vrijednost. Ovaj kviz stoga tome pridonosi.

 

 

Kalendar
« Veljača 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
Prikazani događaji


Brojač posjeta
Ispis statistike od 31. 3. 2016.

Ukupno: 56216

Arhiva dokumenata

TražilicaOglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka

Školski list "Tin"


Društvene mreže

preskoči na navigaciju