STEVO KARAPANDŽA - TOP CHEF MAJSTOR KUHARSTVA UČENICIMA OTKRIO MALE TAJNE VELIKIH MAJSTORA KUHINJE
Učenici kuharstva i djelatnici naše škole su u subotu 10.6. imali jedinstvenu priliku poslušati predavanje i kuhati s jednim od naših najpoznatijih chef majstora kuhinje Stevom Karapandžom koji je sudjelovao na Danima pršuta i vina u Kokorićima. Poznat je postao širokoj publici putem kulinarske TV emisije Male tajne velikih majstora kuhinje. U društvu svoje supruge Renate, višeg majstora kuhara Željke Bremca, inače predsjednika Saveza kuhara mediteranskih i europskiih regija i njegove supruge, Karapandža je s nama podijelio svoja životna iskustva rada diljem svijeta, ispričao neke anegdote i udijelio učenicima važne savjete vezane za struku.
(Više fotografija u OPŠIRNIJE)
Naglasio je da je zanimanje kuhar perspektivno zanimanje u kojem se čovjek treba stalno usavršavati, educirati, pa je i on sam završio Hotelijerski fakultet, dok je Željko Bramec inžinjer menadžmenta u turizmu. Zahvaljujući svojemu zanimanju proputovao je cijeli svijet, radio u poznatim restoranim npr. Savoy u Londonu, Esplanadi, Intercontinentalu u Zagrebu itd. Naglasio je da je za ovo zanimanje jako važna higijena,uvijek je u restoranu imao po dvije, tri čiste kuharske jakne jer kontrole su bile rigorozne. Kad bi inspektori uvidjeli da se na higijenu pazi npr. u Švicarskoj se ne bi vraćali po dvije, tri godine , dok su ovdje kod nas, po njemu, kontrole puno strože. Nikad nije kritizirao svoje kolege, a uvijek bi nastojao doći do gosta i u jednom kulturnom ophođenju upitao bi jesu li zadovoljni. Ako bi nekad i bilo kritike na jelo, odmah bi nastojali nadoknaditi neki propust zamjenom jela ili s nečim drugim počastiti gosta. I gosti bi se uvijek vraćali. Kuhao je za mnoga poznata lica, npr. Frnka Sinatru, ali učenicima je naglasio da svakog gosta moraju tretirati jednako. Svaki dan u kuharstvu je novi dan i novi početak. Nikad mu se nije bilo teško ustati u 5 sati ujutro da bi nabavio npr. ribu koja se traži. Naglasio je da je kuhinja i ekonomija, mora se uvijek voditi računa o ekonomskom aspektu ovog zanimanja. Zadnjih 12 godina prije mirovine vodio je svoj restoran u Švicarskoj, sada sa suprugom živi u Lovranu. Djeca nisu pošla njegovim stopama, sin je informatičar, a kći se bavi nekretninama. Kaže da je u penziji, ali da nije umirovljen, aktivan je i svugdje ga zovu, bilo kao člana žirija, bilo kao gastrokonzultanta.
Učenicima je poručio da u kuharstvu treba uvijek težiti izvrsnosti, a rad, trud,znanje i kreativnost na kraju se isplate. Unatoč slavi, možemo reći da nas se gospodin Stevo kao čovjek jako dojmio svojom jednostavnošću, mirnoćom, dobrodušnošću i kulturom.
« Siječanj 2025 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
30 | 31 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 |
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |